Overslaan en naar de inhoud gaan

IPad kleine dissonant in cijfers Apple

In de periode juli-september schoot de omzet van Apple met 67 procent omhoog naar 20,3 miljard dollar. De nettowinst groeide van 2,5 miljard dollar vorig jaar naar 4,3 miljard dollar dit jaar, een toename van 70 procent.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De omzetgroei in Noord- en Zuid-Amerika bleef met 37 procent ver achter bij die in Europa (69 procent), Azië/Pacific (157 procent) en Japan (121 procent).

Meer iPhones dan BlackBerrys

Apple verkocht in het vierde kwartaal 14,1 miljoen iPhones tegen een gemiddelde verkoopprijs van 610 dollar. Dat is nog meer dan de 12 miljoen stuks waar analisten gemiddeld op hadden gerekend. Een jaar eerder leverde Apple 7,4 miljoen iPhones af. Topman Steve Jobs merkte in een telefonische conferentie op dat afgelopen kwartaal meer iPhones dan BlackBerrys zijn verkocht. De BlackBerry van Research In Motion (RIM)is de grootste concurrent van Apple op de markt voor smartphones.

Minder iPads dan verwacht

De cijfers over de iPad stelden enigszins teleur. Er gingen 4,2 miljoen exemplaren over de toonbank. Analisten gingen uit van circa 5 miljoen stuks. Leveringsproblemen hebben Apple in het vierde kwartaal parten gespeeld. Volgens financieel directeur Peter Oppenheimer is de productie pas tegen het eind van het kwartaal op het gewenste niveau gekomen.

Topman Jobs liet zich in de teleconferentie laatdunkend uit over tablets met een scherm van 7 inch die concurrenten op de markt hebben gebracht. Hij noemde ze “te groot om te concurreren met een smartphone en te klein om te concurreren met een iPad”.

Marge gedaald door prijsdruk

Apple verkocht verder 2,64 miljoen draagbare Mac-computers en 1,24 miljoen desktops. Een jaar geleden waren dat er respectievelijk 2,27 miljoen en 787.000. Opvallend is de daling van het aantal verkochte iPods, van 10,2 naar 9 miljoen stuks.

Een zorgpunt voor financiële experts is het teruglopen van de brutomarge, van 41,8 procent een jaar geleden naar 36,9 procent nu. Apple verwacht in het lopende kwartaal een verdere daling naar 36 procent. De daling is volgens Apple onder meer het gevolg van zijn ‘agressieve’ prijsstelling voor de iPad en nieuwe iPod-modellen.

Steve Jobs zei gisteren ook dat Apple “nog een paar verrassingen over heeft voor de rest van dit kalenderjaar”. Woensdag heeft het bedrijf een persconferentie belegd, onder meer over de volgende versie van Mac OS X. Mogelijk onthult Apple dan ook andere nieuwe producten, zoals een opvolger van de MacBook Air.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in