Overslaan en naar de inhoud gaan

Google: cyberverleden jongeren via naamsverandering wissen

Schmidt deed zijn voorspelling in een interview met The Wall Street Journal. “Ik heb niet de indruk dat de samenleving begrijpt wat er gebeurt wanneer alles beschikbaar en kenbaar is en door iedereen voortdurend wordt vastgelegd”, zei Schmidt. “Ik vind dat de samenleving zich van deze zaken rekenschap moet gaan geven, nog los van de echt ernstige problemen zoals terrorisme en toegang tot kwaadaardige content.”
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Met die opmerking matigt Schmidt zijn standpunt over privacy enigszins. Eerder oogstte hij een storm van verontwaardiging met de opmerking dat hij niet inzag waar alle ophef over bedreiging van privacy in het internettijdperk goed voor was. Daarbij hanteede hij de redenering dat mensen zich zouden moeten afvragen of ze hun woorden en daden wel voor zichzelf kunnen rechtvaardigen, als anderen daar geen weet van mogen hebben. Voor kinderen en adolescenten mag er kennelijk een uitzondering gemaakt worden.

Voor de toekomst voorziet Schmidt een wereld waarin Googles zoekmachine een veel uitgebreidere rol gaat spelen in het alledaagse leven dan nu het geval is. Steeds meer zoekopdrachten zullen automatisch voor personen gegenereerd worden, zonder dat ze deze zelf hoeven in te tikken. “Ik denk dat de meeste mensen niet willen dat Google hun vragen beantwoordt; ze willen dat Google hen vertelt wat ze moeten doen.”

En Google is daar volgens Schmidt prima toe in staat: het weet min of meer wie je bent, waar je bent, wat je interesses zijn, wie je vrienden zijn …
Schmidt elaboreert niet, maar het idee is duidelijk: herinneringen om een verjaardagskaart te kopen als je in de buurt van een kaartenwinkel bent, tips als je in de buurt komt van winkels die een gespecialiseerd aanbod hebben voor een van je hobbies. En altijd advertentie-inkomsten voor Google bij iedere tip.

zie ook: column van hoofdredacteur Mels Dees nav dit artikel.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in