Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple overtreft verwachtingen

Apple publiceerde de kwartaalcijfers dinsdagavond na sluiting van de effectenbeurzen in de VS. De omzet in de periode april-juni, het derde kwartaal in Apples boekhouding, kwam uit op 15,7 miljard dollar, een recordbedrag. Een jaar geleden bedroeg de kwartaalomzet 9,73 miljard dollar. Tegelijk nam de nettowinst toe van 1,83 miljard naar 3,25 miljard dollar.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Algemeen directeur Steve Jobs spreekt in een toelichting op de cijfers van een ‘fenomenaal kwartaal dat onze verwachtingen in alle opzichten heeft overtroffen’. Hij noemt verder de introductie van de iPhone 4 de succesvolste productlancering die Apple ooit heeft gedaan. Dit ondanks de klachten over ontvangstproblemen als gevolg van een nieuw type antenne in de iPhone 4. Alleen al in de laatste 3 dagen van het kwartaal verkocht Apple 1,3 miljoen stuks van de iPhone 4.

De op 3 april geïntroduceerde iPad is een van Apples andere nieuwe succesnummers. Tot eind juni verkocht het bedrijf 3,27 miljoen stuks van deze tabletcomputer. Op 22 juni stond de teller nog op 3 miljoen stuks. Het lijkt redelijk om aan te nemen dat de verkoop van de iPad inmiddels de 4 miljoen exemplaren is genaderd, zeker nu het apparaat vanaf vrijdag 23 juli in nog meer landen, waaronder Nederland, in de winkel ligt. Uitgedrukt in omzet bracht de iPad 2,17 miljard dollar binnen.

De gemiddelde verkoopprijs van de iPad was 640 dollar, terwijl de goedkoopste uitvoering 499 dollar kost. Dat lijkt erop te duiden dat veel klanten kiezen voor een van de duurdere modellen, hetzij met een groot geheugen hetzij met 3G-communicatie naast wifi. Apple geeft zelf geen uitsplitsing naar versie (er zijn 6 modellen van de iPad).

Het aantal verkochte iPads komt zelfs al dicht in de buurt van de Macintosh-computers, de traditionele bestaansbasis van Apple. Er gingen in het derde kwartaal 3,47 miljoen Macs over de toonbank, toch nog 33 procent meer dan een jaar geleden. Volgens financieel directeur Peter Oppenheimer is de groei mede te danken aan recordverkopen van Macs aan onderwijsinstellingen. Kennelijk gaat het succes van de iPad niet ten koste van de desktops en notebooks van Apple. Apple verkocht ruim 1 miljoen desktops ter waarde van 1,3 miljard dollar en bijna 2,5 miljoen notebooks, goed voor een omzet van 31, imljard dollar.

Verder leverde Apple 8,4 miljoen iPhones af, wat overeenkomt met een toename met 61 procent van jaar op jaar. Minder goed ging het met de iPod. De levering van deze muziekspeler viel met 8 procent terug naar 9,41 miljoen exemplaren. De iPod-omzet groeide nog wel - van 1,49 naar 1,55 miljard dollar - wat duidt op een hogere gemiddelde verkoopprijs.

Tamelijk ongebruikelijk voor Apple is dat het bedrijf zijn prognoses voor het vierde kwartaal, dat tot eind september doorloopt, hoger stelt dan financieel analisten. Apple gaat nu uit van een omzet van 18 miljard dollar, terwijl Wall Street de lat bij 17 miljard dollar legt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in