Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple nu meer waard dan Microsoft

De uitstaande aandelen van Apple hadden woensdag bij het sluiten van de technologiebeurs Nasdaq in New York een waarde van 221 miljard dollar. Microsoft moest genoegen nemen met een marktkapitalisatie (beurswaarde) van 219 miljard dollar.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De koers van Apple is de afgelopen 12 maanden met 87 procent gestegen. Woensdag sloot het aandeel op 244,11 dollar, dat is 0,4 procent onder de slotkoers van dinsdag. Het aandeel Microsoft verloor gisteren 4 procent aan waarde en sloot op 25,01 dollar, de laagste stand in 7 maanden.

Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal heeft Microsoft-topman Steve Ballmer “wel wat uit te leggen”. Toen hij in 2000 het roer van Bill Gates overnam was Microsoft nog goed voor 556 miljard dollar, terwijl Apple maar 15,6 miljard dollar waard was.

Persbureau Reuters memoreert dat Apple met zijn beurswaarde al eens eerder Microsoft voorbij is gestreefd. Dat gebeurde op 19 december 1989.

Dat Apple nu weer tot zo’n grote hoogte is gestegen is opmerkelijk. Voordat topman Steve Jobs in 1997 terugkeerde naar het bedrijf dat hij mede oprichtte, verloor Apple steeds meer marktaandeel op de pc-markt en was het vrijwel bankroet. Een kapitaalinjectie van 150 miljoen dollar, uitgerekend afkomstig van Microsoft, hield Apple op de been. Onder Jobs’ leiding maakte Apple daarna een come-back met onder meer het Mac OS X, de iPod en de iPhone. Microsoft heeft veel minder dan Apple weten te profiteren van de veranderingen op het gebied van mobiele communicatie en digitale media.

Ook wat omzet betreft zijn Apple en Microsoft aan elkaar gewaagd. De omzet van Microsoft zal in het op 1 juli af te sluiten boekjaar naar verwachting uitkomen op 61,65 miljard dollar. Voor Apple, dat zijn boekjaar 3 maanden later afsluit, wordt uitgegaan van een omzet van 59 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in