Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM-cijfers duiden op herstel IT-markt

IBM geldt als een barometer voor het wel en wee van de IT-sector en de economie als geheel. Door het grote aandeel van dienstverlening met langlopende contracten in de totale activiteiten, vertonen de resultaten van IBM echter niet de sterke schommelingen van hardwareleveranciers zoals Intel. Laatstgenoemde rapporteerde vorige week een verdrievoudiging van zijn kwartaalwinst.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De nettowinst van IBM over het eerste kwartaal kwam uit op 2,6 miljard dollar. Vorig jaar behaalde het bedrijf in de vergelijkbare periode een winst van 2,3 miljard dollar. De winst is iets hoger dan financieel analisten hadden verwacht.

Voor het eerst sinds 2008 wist IBM twee kwartalen achtereen een verkoopstijging van jaar op jaar te realiseren. Over het eerste kwartaal bedroeg de omzet 22,86 miljard dollar, 5,3 procent meer dan een jaar geleden. Wordt echter rekening gehouden met valutaschommelingen dan maakte de verkoop pas op de plaats. Wall Street rekende op een omzet van 22,7 miljard dollar.

IBM’s totale inkomsten uit dienstverlening lagen 4 procent boven het niveau van 2009. De divisie Global Technology Services boekte ruim 6 procent meer omzet (9,31 miljard dollar), terwijl de divisie Global Business Services het met 0,3 procent groei moest doen (4,41 miljard dollar). IBM tekende in het eerste kwartaal 13 nieuwe servicecontracten met een waarde van minimaal 100 miljoen dollar elk. In het eerste kwartaal van 2009 sloot IBM 16 van zulke contracten af en in het vierde kwartaal zelfs 22.

Duidelijk positief was de omzetontwikkeling bij de Softwaredivisie, die de omzet met bijna 11 procent opvoerde tot 5,02 miljard dollar. Opvallend is hier vooral de sterke verkoopstijging (23 procent) bij de Tivoli-middleware. Lotus, het andere uiterste binnen de softwaretak, moest met 1 procent omzetstijging genoegen nemen.

De verkoop van hardware door de divisie Systems and Technologie klom met 5 procent naar 3,39 miljard dollar. Tegenover een omzetgroei van 36 procent bij de System x-producten stond een krimp met 17 procent bij de Power Systems. De verkoop van System z-mainframes daalde net zo sterk.

Geografisch gezien gingen de zaken in Azië/Pacific verreweg het best. Daar groeide de verkoop met 10 procent. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) kwam er 5 procent bij en in Noord- en Zuid-Amerika 2 procent in vergelijking met een jaar geleden.

Voor het hele boekjaar stelde IBM zijn winstverwachtingen licht naar boven bij. Het concern rekent nu op een winst van 11,20 dollar per aandeel. Eerder ging IBM van een winst van minimaal 11 dollar per aandeel.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in