Overslaan en naar de inhoud gaan

Java-grondlegger Gosling weg bij Oracle

James Gosling, de grondlegger van de programmeertaal Java, heeft ontslag genomen bij Oracle. Zijn vertrek komt enkele maanden nadat Oracle definitief Sun Microsystems heeft ingelijfd.
Java-schepper Gosling
© Sun Microsystems
Sun Microsystems

Gosling nam ontslag op 2 april, zo is nu pas gebleken. Hij maakte afgelopen vrijdag melding van zijn vertrek bij Oracle in een blog. Hij vindt het moeilijk een reden voor zijn ontslag te noemen. Volgens hem zou “ieder accuraat en eerlijk antwoord meer kwaad dan goed doen”.

In zijn laatste functie bij Oracle was Gosling senior architect Advanced Java Development. Daarvoor was hij bij Sun chief technology officer van de afdeling die producten voor softwareontwikkelaars maakte. Hij stond vandaag (maandag) nog steeds vermeld op de lijst van ‘executives’ op de website van Oracle.

Een nieuwe baan heeft Gosling nog niet. Hij wil eerst enige tijd vrijaf nemen voordat hij op ‘banenjacht’ gaat, kondigt hij in het blog aan. Overigens was Goslings blog maandagochtend niet rechtstreeks te vinden maar alleen via de cache van Google.

Op 17 en 18 maart gaf Gosling tijdens het Serverside Java- symposium in Las Vegas nog hoog op over het belang van Java voor Oracle. Hij zei toen dat Oracle erg zijn best deed om Java en het bijbehorende ecosysteem sterk en gezond te houden.

Eerder stapten enkele andere prominente werknemers van Sun Microsystems op. Onder hen zijn voormalig CEO Jonathan Schwartz, die in februari ontslag nam. Ook Tim Bray, een van de mensen die aan de wieg stonden van de opmaaktaal XML, vertrok na de overname door Oracle. Bestuursvoorzitter Scott McNealy, lange tijd het gezicht van Sun, stapte in januari op.

Gosling trad in 1984 in dienst bij Sun. Hij wordt beschouwd als de geestelijke vader van Java, waarvan hij de oorspronkelijke programmacode, de compiler en virtual machine ontwikkelde.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in