Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel heeft beste kwartaal ooit

Intel profiteert volop van de opleving van de technologiesector, blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal. De omzet van de Amerikaanse chipmaker kwam uit op 10,3 miljard dollar, vergeleken met 7,15 miljard dollar een jaar geleden. Volgens sommige analisten profiteert Intel mede van een terugval bij concurrent AMD, dat een zwakke periode doormaakt.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De nettowinst schoot omhoog van 629 miljoen naar 2,44 miljard dollar, waarbij de brutomarges de verwachtingen van analisten nog overtroffen. De marge klom van 45,3 naar 63,4 procent, iets boven de prognose van 59 tot 63 procent die Intel zelf in januari had gegeven. De winstgevendheid is verbeterd dankzij scherpe kostenbewaking en uitgekiende capaciteitsplanning.

Financieel directeur Stacy Smith sprak dan ook van een “fantastisch” en “ongelooflijk” kwartaal. De vraag naar Intels producten neemt in alle werelddelen toe. Nadat de vraag naar servers in het vierde kwartaal al opleefde - volgens Smith aangewakkerd door de belangstelling voor cloud computing - is dat nu ook het geval met de vraag naar pc’s. Smith schrijft de sterkere vraag mede toe aan de introductie van een nieuwe generatie processors. Analisten gaan ervan uit dat de sterke cijfers van Intel binnenkort ook zichtbaar worden in de financiële resultaten van pc-fabrikanten.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2009 groeide de verkoop van microprocessors voor pc’s met 39 procent tot 5,91 miljard dollar. De omzet van moederborden, chipsets en overige producten voor pc’s steeg zelfs met 58 procent tot 1,76 miljard dollar.

Microprocessors voor servers brachten 1,55 miljard dollar binnen, 53 procent meer dan een jaar geleden. De bijbehorende moederborden en chipsets leverden 319 miljoen dollar op, een groei van 27 procent.

Voor het tweede kwartaal rekent Intel op een omzet van 10,2 miljard dollar met een variatie van 400 miljoen dollar naar boven of beneden. Intel is van plan in deze periode circa 3,1 miljard dollar aan onderzoek en ontwikkeling te besteden.

Intel verwacht dit jaar voor het eerst in 5 jaar zijn personeelsbestand weer te laten groeien. Er komen mogelijk 2000 medewerkers bij, zei financieel directeur Smith.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in