Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwartaalcijfers Oracle hoopgevend

De omzet in het op 30 november afgesloten tweede kwartaal van Oracles boekjaar bedroeg 5,86 miljard dollar, vergeleken met 5,61 miljard dollar een jaar eerder. Wall Street ging uit van 5,7 miljard dollar omzet. De nettowinst kwam uit op 1,46 miljard dollar. Vorig jaar behaalde Oracle in het tweede kwartaal een winst van 1,30 miljard dollar. Afgezien van eenmalige posten bedroeg de winst 39 dollarcent per aandeel. Analisten hadden gemiddeld op 36 dollarcent gerekend.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een belangrijke indicator voor een mogelijke oplevering van de economie is de verkoop van nieuwe softwarelicenties. Die steeg met 2 procent tot 1,7 miljard dollar. In voorgaande kwartalen verkocht Oracle juist minder licenties. De omzet uit onderhoudscontracten en verlenging van licenties groeide met 14 procent tot 3,2 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Charles Phillips zei dat Oracle nu voor het vierde kwartaal achtereen in alle werelddelen marktaandeel van concurrent SAP heeft afgesnoept, hoofdzakelijk doordat SAP de verkoop sterk zag terugvallen.

Voor het lopende, derde kwartaal gaat Oracle nu uit van een omzetstijging van 3 tot 6 procent, wat een maximale omzet van 5,6 tot 5,8 miljard dollar zou betekenen. Het bedrijf verwacht een nettowinst van 36 tot 38 dollarcent per aandeel, een prognose die door analisten wordt gedeeld.

Oracle-president Safra Catz zei donderdag te verwachten dat de Europese Commissie de overname van Sun Microsystems voor 7,4 miljard dollar na maanden vertraging in januari “onvoorwaardelijk” zal goedkeuren. De autoriteiten in Brussel maakten zich zorgen over de toekomst van de opensourcedatabase MySQL, die met de acquisitie van Sun in handen komt van Oracle.

Met de inlijving van Sun zal Oracle voor het eerst naast software ook hardware verkopen. Dat kan de winstmarges onder druk zetten. Topman Larry Ellison zei tijdens een teleconferentie over de kwartaalcijfers dat Oracle na de overname niet wil concurreren met fabrikanten als Dell en HP aan de onderkant van de servermarkt. Zijn uitspraak doet vermoeden dat Sun zich zal concentreren op krachtige servers waar het bedrijf hogere winstmarges op kan behalen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in