Overslaan en naar de inhoud gaan

Nokia lijdt onverwacht verlies

Het is het eerste verlies voor Nokia in tien jaar. Het verlies hangt vooral samen met een afschrijving van 908 miljoen euro op de netwerkdivisie Nokia Siemens Networks in verband met de moeizame marktomstandigheden. De omzet ging met 20 procent omlaag tot 9,8 miljard euro.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De cijfers vielen analisten tegen. Zij gingen uit van een winst van 367 miljoen euro en een omzet van iets meer dan 10 miljard euro. Het aandeel Nokia verloor op de beurs in Helsinki donderdagmiddag bijna 9 procent.

Nokia verkocht in het afgelopen kwartaal wereldwijd 108,5 mobiele telefoons. Dat is een afname van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Nokia is wel iets optimistischer over de totale mobieltjesmarkt in 2009. Het bedrijf gaat uit van een verkoop van 1,12 miljard stuks, een afname van 7 procent vergeleken met 2008. Eerder rekende Nokia op een volumedaling van 10 procent.

De gemiddelde verkoopprijs van een mobieltje van Nokia bedroeg in het derde kwartaal 62 euro, evenveel als in het tweede kwartaal. Een jaar eerder kostte een mobieltje van Nokia nog gemiddeld 72 euro.

Het marktaandeel van Nokia op de markt voor mobiele telefoons bleef in het afgelopen kwartaal ongewijzigd op 38 procent in vergelijking met de voorgaande drie maanden.

Op de markt voor smartphones had Nokia het moeilijker. Hier daalde het marktaandeel naar 35 procent van 41 procent in het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral door concurrentie van de iPhone van Apple en de Blackberry van Research In Motion (RIM).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in