Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-projecten Rotterdam bijna twee keer zo duur

Dat schrijft de lokale Rekenkamer in het onderzoeksrapport ‘Baat het niet dan kost het wel’. De Rekenkamer stelt dat de gemeente de ICT-uitgaven nog lang niet op orde heeft. Zes grote automatiseringsprojecten die eerder ter goedkeuring zijn voorgelegd aan de gemeenteraad zouden in totaal 54 miljoen euro kosten, verspreid over een aantal jaren. Aan het eind van de rit moest in totaal 94 miljoen worden neergeteld.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Doelen niet gehaald
Van de zes onderzochte ICT-projecten was er maar één op tijd af. Alle begrotingen werden fors overschreden en bij geen enkel project zijn alle doelen gehaald. Een voorbeeld is een nieuw systeem bij Gemeentebelastingen Rotterdam. Het vorige systeem was verouderd en moest worden vervangen door een moderner systeem waar meer taken mee konden worden uitgevoerd. Gemeentebelastingen Rotterdam rekende erop dat hetzelfde werk zo met minder personeel gedaan kon worden. Op 12 mei 2008 had de nieuwe werkwijze moeten worden ingevoerd, maar het werd juli 2009. De gemeente moest uiteindelijk 9,8 miljoen euro betalen; twee keer zoveel als begroot. Het project heeft Gemeentebelastingen Rotterdam intern nog meer geld gekost aan manuren, nazorg en afschrijvingen, maar de Rekenkamer Rotterdam heeft die kosten niet boven tafel kunnen krijgen.

CIO te weinig macht
Het college van Burgemeester en Wethouders probeert de kosten van ICT-projecten al langer in de hand te houden. In september 2009 werd Hans Nijman tot CIO benoemd, om de controle uit te voeren op ICT-projecten van de gemeente. In de ogen van de Rekenkamer gaat het onder zijn leiding wel iets beter, maar nog niet goed genoeg. Nijman heeft nog te weinig macht en zou volgens de onderzoekers permanent deel moeten uitmaken van de concernleiding van alle gemeentelijke diensten.

Het extra geld dat is uitgegeven voor de ICT-projecten moet door de gemeentelijke diensten zelf wordt betaald. "Op dit moment telt onder druk van de bezuinigingen iedere miljoen. Elke miljoen euro die je teveel uitgeeft aan ICT betekent minder geld voor rechtstreekse dienstverlening aan de Rotterdamse burger. En mogelijk worden die kosten weer doorberekend aan Rotterdammers", zei directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam op TV Rijnmond.

Nog meer tegenvallers verwacht
In een schriftelijke reactie zegt het college van B en W het rapport te zien als een steun om verdere verbeteringen door te voeren bij het ontwikkelen van nieuwe ICT-projecten. Het college is het niet eens met de manier waarop de Rekenkamer de 40 miljoen aan budget-overschrijdingen heeft berekend. Omdat het om langlopende projecten gaat, verwacht het college de komende jaren nog meer tegenvallers op de begrotingen voor ICT.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in