Overslaan en naar de inhoud gaan

Partijen sceptisch over reddingsplan ICT Amsterdam

Amsterdam kampt met een sterk versnipperde en verouderde ICT-infrastructuur die slecht functioneert en hoge kosten met zich meebrengt. Het gemeentebestuur wil de situatie stapsgewijs verbeteren door de IT-voorzieningen te centraliseren en achterstallig onderhoud weg te werken. Uiteindelijk moet het plan tot lagere kosten en een hogere betrouwbaarheid leiden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Eind september maakte wethouder Eric Wiebes (VVD) bekend dat de Amsterdamse ICT op het punt stond te bezwijken. Hij noemde de problemen “erger dan de Noord-Zuid Lijn”, verwijzend naar de eveneens geldverslindende aanleg van een metrolijn in Amsterdam die ook tot zijn portefeuille behoort.

Wethouder wil 94 miljoen extra uittrekken
Wiebes stelt voor de komende vier jaar in totaal 94 miljoen extra uit te trekken om de falende ICT-voorzieningen van de gemeente weer op orde te krijgen. De gemeente geeft nu jaarlijks 128 miljoen euro uit aan ICT. Het college van burgemeester en wethouders (B&W), dat woensdag al instemde met het plan van Wiebes, verwacht dat de stad na 2014 ruim 21 miljoen euro per jaar minder aan ICT hoeft uit te geven.

B&W willen dat verouderde, onbetrouwbare apparatuur wordt vervangen. Daarnaast moeten de 20 bestaande financiële systemen worden teruggebracht tot één gemeentebreed systeem. Ook zal er meer samenhang komen in de digitale dienstverlening.

Plan roept bij PvdA-fractie veel vragen op
De Amsterdamse gemeenteraad debatteert op 1 december over het voorstel. In dagblad Het Parool zei PvdA-raadslid Arco Verburg woensdag dat het ICT-plan “heel veel vragen oproept”. Hij wil weten waarom het nodig is 94 miljoen euro extra uit te geven en het niet mogelijk is met het jaarlijkse budget van 128 miljoen euro de nodige verbeteringen aan te brengen.

Ook Groen Links is volgens Het Parool sceptisch. De partij mist, net als de PvdA, een risicoanalyse die aangeeft wat er mis kan gaan als niet wordt ingegrepen. PvdA en GroenLinks vormen samen met de VVD het college in Amsterdam.

D66 wil geen blanco cheque afgeven
In een persbericht verklaarde oppositiepartij D66 zich eerder deze week faliekant tegen het ICT-reddingsplan. De partij noemt het plan een ‘blanco cheque’. D66 wijst erop dat Amsterdam al jaren aanzienlijk meer geld voor ICT uittrekt dan vergelijkbare gemeenten.

D66 wil het voorstel om 4 jaar lang extra geld in ICT te pompen vervangen door een opdracht van één jaar. In die periode moet Amsterdam bewijzen dat het de ICT-kosten effectief kan terugdringen. Als eind 2011 blijkt dat de stad op de goede weg is, kan alsnog meer geld voor het project worden toegewezen. D66-raadslid Carlien Roodink: “De extra miljoenen zouden nu besteed moeten worden aan het oplossen van de versnippering van systemen binnen de gemeente. Problemen veroorzaakt door de gemeente zelf."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in