Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlands Taxonomie Project moeizaam uit de startblokken

“Het doel van NTP, namelijk het faciliteren van een omvangrijke administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven door toepassing van XBRL in financiële rapportages, lijkt dus volgens planning in 2007 bereikt te worden”, zei Minister Hirsch Ballin op 18 oktober 2006 op het NTP-symposium.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Drie jaar later blijken de ambities toch bescheidener te moeten worden gesteld. 'De daadwerkelijke toepassing van XBRL voor de jaarrekening, fiscale aangifte en statistiekopgaven - inmiddels aangeduid als Standard Business Reporting (SBR) als opvolger van NTP - hangt af van de mogelijkheden die overheid en bedrijfsleven creëren. […] Het streven is de transitie naar de nieuwe aanpak per 1 januari 2010 af te ronden. Op basis van de eerste ervaringen met de nieuwe aanpak zal in de voortgangsrapportage regeldruk bedrijven van mei 2010 een inschatting worden gegeven van de in 2010 en 2011 daadwerkelijk te realiseren besparingen’, stelt staatssecretaris De Jager van Financiën op vragen van het Tweede-Kamerlid Jolande Sap van Groen Links.

Saps vragen waren ingegeven door een publicatie in HP De Tijd, waarin VVD-senator Anne-Wil Duthler werd beschuldigd van dubbele petten. Het artikel in HP De Tijd riep een sfeer op van belangenverstrengeling rond de senator. Belangrijkste aanwijzing die daarvoor in stelling werd gebracht, was dat ‘haar’ adviesbureau Duthler Associates van de Belastingdienst met voorbijgaan aan de aanbestedingsregels de opdracht voor het begeleiden van het taxonomieproject had ontvangen. Daar heeft het bureau sinds 2004, mede dankzij vervolgopdrachten, 8,9 miljoen euro omzet uit gegenereerd, bevestigde de staatssecretaris in zijn antwoord.

Dat de aanbesteding – net als een aantal andere aanbestedingen - niet volgens de regels is verlopen, was reeds in 2007 vastgesteld. Dat memoreert De Jager ook in zijn antwoorden. Uit die antwoorden valt echter ook af te leiden, dat de staatssecretaris het uiterst onwaarschijnlijk acht dat de aanbesteding anders had uitgepakt als die wel volgens de regels was verlopen. Expertise op het gebied van accounting, taxonomieën én XBRL was in Nederland erg schaars. De enige bureaus die over die kennis beschikten werden beide bij het project ingeschakeld. Van die twee viel PricewaterhouseCoopers al snel af, toen de medewerker van PwC die over die expertise beschikte, in dienst trad bij de Belastingdienst, aldus de staatsecretaris.

De verklaring van de staatssecretaris voor het inschakelen van Duthler Associates en voor de prominente rol van het bureau in de doorontwikkeling van het NTP maakt de beschuldigingen van HP De Tijd aan het adres van mevrouw Duthler weinig plausibel – voor zover die twee jaar na dato nog merites had. Maar dat de vruchten van het project maar moeilijk tot rijping komen, zoals HP De Tijd ook meldde, weerspreekt De Jager niet. Op specifieke vragen van Sap antwoordt De Jager dat er nu bij de Kamers van Koophandel pakweg 200 jaarrekeningen met XBRL zijn gedeponeerd, en dat er 14 verkorte aangiften vennootschapsbelasting middels XBRL zijn gedaan.

Grootste probleem is het grote aantal betrokken partijen, lijkt het. Daarom richt de staatssecretaris zich nu op implementatie van de taxonomie en de procesinfrastructuur die tot nog toe ontwikkeld zijn en op aansluiting aansluiting van marktpartijen op de infrastructuur voor berichtuitwisseling. Daartoe leveren Belastingdienst, Kamers van Koophandel, CBS en GBO.Overheid een ‘concreet en gezamenlijk implementatieplan’ op, aldus De Jager.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in