Overslaan en naar de inhoud gaan

Migratie naar Windows 7 kan dure grap worden

Overigens zijn de dollarbedragen slechts indicatief voor de kosten die men in Nederland moet maken. Nog los van de verschillen die ontstaan door valutaconversie, zijn de loonkosten van beheerders en de kosten van de software die Gartner voor zijn berekeningen heeft gebruikt, niet een-op-een te vertalen naar de Nederlandse situatie.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Dat de conversie vanaf Vista zoveel goedkoper is dan die vanaf XP, heeft te maken met het feit, dat Windows 7 geen grote aanpassingen in de onderliggende architectuur van het besturingssysteem in zich bergt. Die verschillen bestonden wel tussen XP en Vista, onder andere in het veelbesproken User Account Control. Organisaties die de kosten van aanpassing van hun beheersorganisatie hebben uitgesteld door op XP te blijven draaien, krijgen die kosten nu alsnog.

Door blijven draaien op Windows XP om die kosten zoveel mogelijk naar achter te schuiven, is volgens Gartner geen goed idee. Microsoft blijft weliswaar tot april 2014 patches uitbrengen voor Windows XP, maar de belangstelling bij softwareleveranciers om hun producten ook voor XP te blijven vernieuwen, neemt snel af. Gartner raadt daarom aan om uiterlijk eind 2012 de overstap te maken.

Voor grotere bedrijven moet het werk op afzienbare termijn starten: een migratie kan al gauw 12 tot 18 maanden in beslag nemen, waarschuwt Gartner. Het is dan ook in de ogen van het adviesbureau niet verstandig om te wachten op het eerste service pack. Veel bedrijven zijn gewend dat te doen om de kinderziektes te ontlopen. SP1 is echter nog niet geannonceerd; wachten op SP1 zou daardoor makkelijk de overstap ultimo 2012 in het gedrang kunnen brengen.

Overigens ontraadt Gartner bedrijven om Windows 7 over te slaan. Windows 7 biedt weliswaar geen fundamentele architectuurveranderingen op Windows Vista, maar bevat voldoende nieuwigheden om het besturingssysteem de moeite waard te maken. Wie Windows 7 overslaat, zal het bij een volgende migratie knap lastig krijgen, voorspelt Gartner.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in