Overslaan en naar de inhoud gaan

Groen licht voor slimme energiemeter

Een slimme energiemeter stuurt digitale informatie naar de netwerkbeheerder. Het idee erachter is dat die betere informatie kan geven aan de consument. Dat zou moeten leiden tot energiebesparing. Een eerder voorstel van de vorige minister, Maria van der Hoeven, werd door de Senaat afgewezen, omdat het inbreuk zou maken op de privacy.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Niet meer dan 6 keer per jaar uitlezen
Het nieuwe voorstel voorziet in een betere bescherming van persoonsgegevens en kan niet verplicht worden opgelegd aan consumenten. Als iemand een slimme meter heeft, mogen netbeheerders deze zes keer per jaar uitlezen voor overzichten van verbruik, eenmaal voor de jaarlijkse eindafrekening, bij verhuizen en bij het overstappen naar een andere leverancier.

De slimme meter wordt eerst op kleine schaal ingevoerd. Dat gebeurt bij reguliere vervanging, bij een ingrijpende renovatie, bij nieuwbouw of op verzoek van een consument. Een verdere invoering erna gebeurt in overleg met de Tweede Kamer. Dat gebeurt onder meer op basis van een peiling onder consumenten door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Nauwkeurigheid rekening verbetert
Netbeheer Nederland "is tevreden dat er nu duidelijkheid is", aldus de brancheorganisatie in een reactie. Een van de voordelen van de slimme meter is volgens de organisatie dat de nauwkeurigheid van de gas- en elektriciteitsrekening verbetert.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in