Overslaan en naar de inhoud gaan

Promovendus geeft digitale overheid onder uit de zak

Het toenemend gebruik van internet door de overheid vraagt om betere regulering. Toegang tot overheidsinformatie zou als grondrecht moeten worden vastgelegd. Digitale overheidsinformatie moet beter worden gearchiveerd, beheerd, beveiligd en ontsloten. De Wet Openbaarheid van Bestuur zou daartoe moeten worden samengevoegd met de Archiefwet. Dit stelt Aline Klingenberg in haar proefschrift, waarop zijn volgende week hoopt te promoveren.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Disclaimers op overheidswebsites en onder mailberichten van overheidsdiensten moeten verdwijnen, vindt Klingenberg. In die disclaimers staat veelal dat de verzender niet aansprakelijk gesteld kan worden voor fouten in de berichtgeving. Onzin, vindt Klingenberg: “Overheidsorganen behoren in staat te zijn informatie op een betrouwbare en vertrouwelijke manier te verzenden.”

Functioneren democratie in het gedrang
Wat betreft de openbaarheid loopt Nederland volgens Klingenberg achter op internationale ontwikkelingen. Online toegang tot overheidsinformatie kan volgens haar de helpen om de democratie beter te laten functioneren. Ze pleit er voor het belang van overheidsinformatie te erkennen door het recht op toegang tot deze informatie als grondrecht op te nemen in de Grondwet. Dat volledige openbaarheid botst met het recht op privacy, onderkent ze: “Het moet duidelijk zijn welke informatie de overheid op internet kan plaatsen, in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Wetgeving moet deze afweging expliciteren”.

Een voorwaarde voor de toegankelijkheid van overheidsinformatie is een adequate informatiehuishouding. Dat betekent dat elektronische overheidsinformatie op de juiste wijze dient te worden bewaard. Op dit punt zou er een belangrijke verbetering behaald worden wanneer de Wet Openbaarheid van Bestuur en de Archiefwet worden geïntegreerd. WikiLeaks laat volgens Klingenberg zien dat de overheid nog onvoldoende in staat is elektronische informatie te beveiligen.

DigiD geen valide handtekening
Een ander punt waarover Klingenberg de Nederlandse overheid kapittelt, is de authenticatie van berichten. Burgers moeten er zeker van kunnen zijn dat berichtgeving ook daadwerkelijk van de overheid afkomstig is. De elektronische handtekening DigiD die in het leven is geroepen ter authenticatie van communicatie voldoet in meerdere opzichten niet. De DigiD kan in een aantal gevallen een te zwaar middel zijn voor authenticatie, maar voldoet voor andere gevallen niet aan de strenge eisen die de wet stelt aan een elektronische handtekening.

Om het digitaal verkeer tussen overheid en burgers beter te waarborgen moet volgens Klingenberg een instituut in het leven worden geroepen dat toegang tot overheidsinformatie bewaakt en daarover voorlichting geeft. De Nationale Ombudsman zou deze taak goed kunnen vervullen, denkt Klingenberg.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in