Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhagen: geen subsidie meer voor innovatie

“Extra overheidsgeld ter subsidiëring van innovatie leidt niet tot versnelling van de private investeringen op dat terrein. Integendeel zelfs, de private investeringen daalden de afgelopen jaren zelfs”, constateerde Verhagen. “Subsidie geeft kennelijk niet de juiste incentive.”
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Leningen, geen giften
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie werkt daarom aan een nieuwe regeling. Minister Verhagen wil via een apart fonds wel geld beschikbaar maken voor innovatie, maar dat geld zou dan in de vorm van leningen en garantstellingen beschikbaar gemaakt worden. Het door de overheid verstrekte kapitaal zou, met andere woorden, na verloop van tijd terugvloeien in het innovatiefonds en beschikbaar komen voor nieuwe projecten. Een team van drie man uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid zou de projecten de maat moeten nemen, om zeker te stellen dat het geld gaat naar voorstellen waarmee Nederland de wereldtop kan halen, danwel daarin kan blijven meedraaien.

Bijgestelde ambities
Om de bijgestelde overheidsambities te verduidelijken, vergeleek Maxime Verhagen de innoverende bedrijven met voetballers, en de overheidsrol die hem voor ogen staat met die van een terreinknecht bij een voetbalclub. “Mijn voornaamste taak is zorgen dat de grasmat er goed bij ligt.” Daar zit nog wel wat werk in - of om in de terminologie te blijven: molshopen - gaf Verhagen toe. Aan het egaliseren daarvan wil hij de komende tijd werken.

Daarbij denkt Verhagen in de eerste plaats aan opruiming in de bureaucratie, het onnodige papierwerk dat het bedrijfsleven plaagt. “Ook ga ik instellen dat vergunningen automatisch worden verstrekt als overheden de beslistermijnen overschrijden. Een ondernemer mag verwachten dat de overheid tijdig levert waar hij in de vorm van belastingen voor betaalt.” Als er conflicten ontstaan met andere regelgeving na het automatisch verlenen van een vergunning, is dat het probleem van de treuzelende overheid, zei Verhagen.

Kansen voor kleine bedrijven bij overheid
Verhagen gaat er ook voor zorgen dat kleine bedrijven een eerlijke kans krijgen bij overheidsaanbestedingen. Bij de huidige regels vallen bedrijven met onvoldoende omvang automatisch uit de boot, en dat is juist ook voor bedrijven die gestart zijn rond een innovatie een enorme handicap, zei Verhagen. De minister wil bovendien faciliteren dat meer zaken elektronisch afgehandeld kunnen worden.

Verhagen sprak op een verkiezingsbijeenkomst van het CDA voor de Provinciale Staten Zuid-Holland. De bijeenkomst – die aan de universiteit Delft werd gehouden – had het thema Cloud Computing gekregen. Ondanks het feit dat dat op het eerste gezicht wat minder aansprekend lijkt, hadden zich meer dan honderd belangstellenden verzameld.

Cloud blijft ongrijpbaar
De reikwijdte van het begrip bleek voor de aanwezige politici echter nog moeilijk te omvatten, bleek uit hun reacties. Dat ondanks een grondige uitleg van het begrip en de rol die de cloud kan spelen bij innovatie van Michiel de van der Schueren, voorzitter van het SaaS~Cloud netwerk van ICT~Office. Verhagen trok overigens wel even de vulpen bij een van de concreere punten in De van der Schuerens voordracht: een pleidooi om haast te maken met het verplicht stellen van XBRL. Deze berichtuitwisselingsstandaard kan natuurlijk ook een cruciale rol spelen bij het ministeriële voornemen om communicatie op papier terug te dringen.

Maar wat de cloud betreft, beperkte hij zich tot de constatering dat cloud computing vragen opwerpt over de privacy en de beveiliging van gegevens ‘tegen spiekers’. Maar: "De cloud biedt nieuwe kansen om te besparen, en die kansen zijn te groot om te laten liggen”, zei Verhagen ook.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in