Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister doet Eerste Kamer concessie tijdens EPD-debat

Schippers' gebaar om bescheiden te beginnen met alleen de medicatiegegevens en te regelen dat de patiënt altijd vooraf toestemming moet geven voor een EPD, overtuigde de Senaat die volgende week dinsdag over het voorstel stemt, niet.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

PvdA, SP, GroenLinks, SGP, ChristenUnie, CDA en ook VVD bleven er dinsdag bij dat het systeem beter eerst zorgvuldig in de kleinere regio’s kan worden opgebouwd. Ook D66 is kritisch. Schippers' eigen VVD riep haar dinsdag op het voorstel alsnog in te trekken, omdat de fractie dit niet kan steunen.

Minister blijft meerwaarde zien in haar plan
Schippers zelf hield vol dat ze wel degelijk de meerwaarde ziet van haar voorstel. "Ook al omdat we veel meer patiëntenverkeer gaan zien en dan zijn de uitslagen en gegevens van belang om medische missers te voorkomen". Maar: "Ik ben realistisch en zie dat het hier anders valt."

VVD: We gaan echt niet terug naar de ijstijd
VVD-senator Heleen Dupuis stelde vast dat ook aan het einde van "een lang traject met misverstanden en verwarring en een slecht luisterend departement" niet duidelijk is wat nu het bewijsbare grote voordeel van het systeem is. "De onrijpheid van het geheel, de beveiliging is niet in topconditie, het landelijk schakelpunt is geen goed idee. Wij willen een wezenlijk ander wetsvoorstel dat echt niet betekent dat we terugkeren tot de ijstijd."

PvdA wil geen geld meer in project steken
Voor Ing Yoe Tan (PvdA) zijn de handreikingen een druppel op een gloeiende plaat. "Het heil van het EPD en de risico’s voor de privacy en problemen met de beveiliging wegen niet tegen elkaar op". Ze benadrukte dat er ook geen geld meer in het project moet worden gestoken. De afgelopen tien jaar ging jaarlijks 30 miljoen euro naar het EPD.

CDA: We moeten kansen grijpen die ICT biedt
Hans Franken (CDA) vindt dat het voorstel na de vele debatten en briefwisselingen in de goede richting is opgeschoven."Een aantal bedreigingen is onder controle. We moeten kansen grijpen die ICT ons biedt." Maar ook hij vindt dat de elektronische weg voorzichtig moet worden bewandeld. ,,Ik las maandag dat het EPD ook Europees Patiëntendossier kan betekenen. Daar ben ik voorlopig nog niet aan aan toe.’’

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in