Overslaan en naar de inhoud gaan

Google ondermijnt world wide web

Weltevrede deed binnen de UvA-onderzoeksgroep Digital Methods Initiative onderzoek naar Google. Door de personalisation (resultaten op je voorkeuren afgestemd aan de hand van bijvoorbeeld de zoekgeschiedenis) en customisation (resultaten aan de hand van IP-adres op locatie afstemmen), zijn Google-zoekresultaten anders voor iemand in Nederland dan in bijvoorbeeld Duitsland.
Business
Shutterstock
Shutterstock

“We krijgen dus geen compleet overzicht, maar een lokale, door Google aangepaste versie” zegt Weltevrede. Ze voerde op Google-sites van verschillende landen het woord 'mensenrechten' in de lokale taal in. Bij alle Europese landen bleken de top-tien-resultaten lokaal, verwijzend naar bronnen of organisaties in het eigen land.

Techniek maakt toepassen censuur eenvoudig
Google maakt onder meer gebruik van de techniek ip-to-geo, waarmee IP-adressen per gebied worden ingedeeld, kennelijk onder de aanname - over het hoofd van de gebruiker heen - dat dat hun relevantie bepaalt. Die ip-to-geo-techniek maakt het voor staten mogelijk censuur te effectureren binnen hun rechtsgebied, iets wat een aantal jaren geleden niet mogelijk was.

“Zoekmachines onderhandelen met een overheid over welke informatie wordt geblokkeerd. Dit gebeurde zo in China. Maar Australië zou bijvoorbeeld ook graag van deze dienst gebruik maken. Zoekmachines blijven in gesprek met overheden, omdat bedrijven zich te houden hebben aan regels van elk land”, waarschuwt Weltevrede.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in