Overslaan en naar de inhoud gaan

Postuum succes voor Twinning en Newconomy

Het oordeel dat de investeringen in bedrijvenbroedplaatsen in de jaren negentig weggegooid geld zijn geweest, is te snel geveld. De effectiviteit van dergelijke initiatieven is eerst goed te beoordelen na verloop van omstreeks 10 jaar. Dat zeggen Alex Hendrikse en Wijnand Houweling in hun masterthesis "De lange termijn effecten van incubatieprogramma's", waarmee zij volgende week verwachten af te studeren aan de Erasmus Universiteit.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Hendrikse en Houweling onderzochten het broedsel van Twinning en Newconomy en stelden vast dat achteraf meerdere winstgevende bedrijven zijn ontstaan die internationaal een rol spelen. Anno 2010 bleken 21 van de 30 door Twinning gekoesterde bedrijven nog steeds actief. Uit het 25 ‘kuikens’ tellende broedsel van Newconomy vonden de onderzoekers nog 13 overlevenden terug. Naast het uiteindelijk toch slagen van bedrijven, wijzen de onderzoekers op neveneffecten zoals ontwikkeling van starter-gerichte competenties bij dienstverlenende partijen, waaronder banken en advocaten.

De Nederlandse IT-incubators Twinning en Newconomy zijn in het verleden enkel na een korte periode geëvalueerd. Deze kortetermijnevaluaties door KPMG Nolan & Norton en Booz Allen Hamilton mondden uit in de conclusie dat IT incubatieprogramma's niet het beoogde resultaat hadden opgeleverd.

Dat evaluatie van hightech incubatie eerst zinvol is na een langere periode, is volgens de afstudeerders inherent aan research & development, waarvan de uitkomsten nu eenmaal tijd nodig hebben.

Twinning was de eerste Nederlandse IT-incubator en werd in 1998 opgericht door de overheid. Het doel was de dynamiek in de ICT-startersmarkt een impuls te geven. Newconomy was een investeringsmaatschappij met de ambitie om Nederlandse internetinitiatieven te ondersteunen. Newconomy werd in 1998 gelanceerd ging in 2000 naar de beurs.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in