Overslaan en naar de inhoud gaan

Skype-oprichters halen miljoenen op

Niklas Zennström en Janus Friis hebben tegen de markttrend in investeerders weten te vinden voor hun Atomico Ventures investeringsfonds. Het fonds richt zich op het financieren van softwareontwikkeling die in potentie in staat is een marktverschuiving te veroorzaken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Zennström en Friis hebben vooral de consument en kleine bedrijven op het oog als doelgroep voor de software-innovatie. Ze noemen daarbij nieuwe Skypes, Facebook en Google als voorbeelden van succesvolle ontwikkelingen. "Dit soort bedrijven genereren als hun bedrijfsmodel werkt, grote omzet zonder eerst veel financieringsrondes nodig te hebben", zegt Zennström in een interview met de Financial Times.

Ofschoon Atomico's ronde langs de investeerders succesvol genoemd mag worden, zeker in een tijd dat de investeringsbereidheid laag is, hebben de Skype-oprichters niet de 266 miljoen opgehaald waar zij hun zinnen op hadden gezet. Toch verwacht Zennström voldoende in kas te hebben.

Zennström stond aan de wieg van Kazaa en Skype, bedrijven die voldoen aan de criteria van Atomico. Skype werd in 2005 voor een bedrag van 2,6 miljard dollar verkocht aan eBay. Atomico staat ook achter een bedrijf als Seesmic, dat een interface heeft om verschillende Twitter-feeds in een scherm te volgen. Zennströms geesteskind Joost, een internet-tv-bedrijf, faalde echter door een gebrek aan contracten met de tv- en filmindustrie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in