Overslaan en naar de inhoud gaan

Computer leest gedachten

Het systeem heeft de naam Mind Speller gekregen en een bijzonderheid is dat de gebruiker niet meer met een dikke bos draden aan de computer verbonden hoeft te zijn. De kap met elektroden die op het hoofd wordt geplaatst, communiceert draadloos met de computer waarop software draait die een analyse maakt van de hersengolven.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

In het verleden zijn al meer experimenten gedaan om machines te bediening met behulp van een elektro-encefalograaf (EEG). Er wordt vooral gelet op hersengolven uit de zogeheten P300-klasse. Die treden op wanneer de gebruiker een bekende situatie (bijvoorbeeld een woord of zinsdeel) waarneemt. Vroegere systemen van dit type hadden erg grote afmetingen en waren daardoor behoorlijk ongemakkelijk in gebruik.

IMEC uit Leuven heeft nu een klein hoofdkapje gemaakt, waar de elektroden in zitten die zijn verbonden met een draadloze communicatiemodule. Die module is niet groter dan een luciferdoosje en de elektronica die er in zit is ontwikkeld door IMEC in samenwerking met het Holst Instituut. Een werkend prototype van de Mind Speller is gedemonstreerd op de Medtech Conference in Stuttgart.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in