Overslaan en naar de inhoud gaan

Computer herkent authentieke Van Gogh

Igor Berezhnoy (1975, Lozovaya, Ukraïne) ontwikkelde de algoritmen ter ondersteuning van kunsthistorici en andere experts bij hun visuele beoordeling van schilderijen. De onderzoeker benadrukt dat zijn systeem het werk van de experts aanvult en zeker niet vervangt.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Berezhnoy onderzocht in hoeverre bestaande computerprogramma's voor kleuranalyse kunnen bijdragen aan de vaststelling van de authenticiteit van schilderijen. Daarnaast ontwikkelde hij zelf algoritmen waarmee kenmerkende eigenschappen van de penseelstreken zijn te analyseren. Deze leveren als het ware een 'fingerprint' op van de kunstenaar die het schilderij maakte. Berezhnoy onderzocht in hoeverre deze 'fingerprint' kon helpen bij het vaststellen van de identiteit van de kunstenaar.

Een en ander werd getest met digitale reproducties van schilderijen van Van Gogh. Het blijkt dat het met deze methoden inderdaad mogelijk is een 'fingerprint' te ontdekken en dat het werken met deze algoritmen net zo effectief is als de visuele inspecties van de experts.

Het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum waren nauw betrokken bij het onderzoeksproject. Het cultureel erfgoed is als toepassingsgebied tamelijk nieuw voor de kunstmatige intelligentie, vooral vergeleken met Recht en Informatica en Medische Informatica.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in