Overslaan en naar de inhoud gaan

Google deelt opnieuw straf uit na manipulatie

Die zorgde ervoor dat willekeurige sites links naar J.C. Penney opnamen. Dat is één van de indicatoren die Google gebruikt om te bepalen, welke sites een hoge positie in zoekresultaten verdienen. Hoe vaker andere sites naar een site verwijzen, hoe hoger de positie in de zoekresultaten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Overstock.com maakte handig gebruik van een andere karakteristiek van Googles zoekalgoritme: dat hecht hogere waarde aan links naar andere sites vanuit het .edu-domein, het domein van onderwijsinstellingen. Enkele links op websites van onderwijsinstellingen kunnen al voldoende zijn om een site bovenin de gepresenteerde zoekresultaten te krijgen.

Links in ruil voor korting

Overstock.com verleidde de onderwijsinstellingen met het aanbod van 10 procent korting voor faculteit en studenten op bepaalde producten. In ruil daarvoor moest de faculteit op zijn website links met trefwoorden opnemen die wijzen naar producten van Overstock.com.

Google werd die manipulatie gewaar na een klacht van een concurrent van Overstock.com, en greep vervolgens in. Overstock.com komt nu zelden boven een 40e plaats, waar het tot nog toe steevast bij de eerste drie zat. Overstock.com geeft het opzetje overigens toe, en zegt dat het zijn beleid in dezen al heeft aangepast.

Of Google ook actie onderneemt tegen de onderwijsinstellingen – die natuurlijk geweten moeten hebben wat de bedoeling van Overstock.com was – is niet bekend.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in