Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 wil opheldering over IT-problemen politie

In het tv-programma Zembla zei de Utrechtse korpschef van politie Stoffel Heijsmans dat de politie 8 tot 10 procent minder dossiers aan het Openbaar Ministerie levert doordat haar nieuwe computersystemen niet goed werken. Volgens hem zijn dat per jaar rond de 20.000 dossiers, met daarin opsporingsinformatie die tot de aanhouding van daders zou kunnen leiden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe computersystemen voor agenten op straat en voor de recherche zijn daar debet aan, aldus Zembla. De systemen zijn zo gebruikersonvriendelijk dat veel politiemensen niet alle informatie invoeren. "De basisvoorziening handhaving (BVH) is voor de meeste collega's een trauma'', zegt Jan Willem van de Pol van de Nederlandse Politiebond. Jan Stikvoort, korpschef Hollands-Midden meent dat er niet minder informatie wordt ingevoerd, maar wel onzorgvuldiger. ''Om te gebruiken, is het een ramp."

Verdachten vrijuit doordat informatie verloren gaat
Doordat agenten minder informatie of onvolledige informatie invoeren, gaat cruciale informatie verloren, waardoor volgens Zembla veel verdachten vrijuit gaan. Korpschef Heijsman: "Misschien wel de helft van de informatie die in recherchesystemen zou moeten worden ingevuld, wordt niet ingevuld. Dat maakt de kans kleiner dat we succesvol opsporingsonderzoek doen."

Volgens Zembla, dat cijfers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) aanhaalt, is de pakkans voor criminelen sinds de invoering van de computersystemen twee jaar geleden gedaald naar 16,6 procent. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek was dat in 2007 nog 23 procent. Het KLPD gaat hierbij uit van 1,2 miljoen misdrijven per jaar, waarvan er 205.000 worden opgelost.

D66 vindt beeld verontrustend
D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen spreekt van een verontrustend beeld van een gebrekkige informatieverwerking, een tekort aan mankracht en een lage pakkans. Ze wil van Opstelten weten welke actie hij gaat ondernemen. Berndsen was voor haar Kamerlidmaatschap korpschef in Friesland.

Zondag diende D66 schriftelijke vragen in. Berndsen vraagt daarin onder meer of het klopt dat minder dan 3 procent van misdrijven wordt opgelost en dat ongeveer 150.000 zaken jaarlijks op de plank blijven liggen.

D66 wil voor de zomer plannen zien van Opstelten om de computerproblemen bij de politie op te lossen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in