Overslaan en naar de inhoud gaan

Effectenbeurs Nasdaq erkent computerinbraak

De zakenkrant The Wall Street Journal maakte als eerste melding van de computerinbraak, op basis van anonieme bronnen. De hackers zouden alleen hebben ‘rondgekeken’, niet tot het handelssysteem zijn doorgedrongen en geen schade hebben aangericht.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Motieven zijn onduidelijk
Toch heeft het bericht onrust gezaaid, omdat de effectenbeurzen een cruciale rol spelen in de economie en de herkomst en motieven van de daders vooralsnog een mysterie zijn. De onderzoekers van de FBI en de Secret Service (geheime dienst) houden rekening met verschillende mogelijkheden, waaronder illegaal winstbejag, diefstal van bedrijfsgeheimen en bedreiging van de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

De gehackte systemen zijn eigendom van Nasdaq OMX, een bedrijf dat niet alleen de schermenbeurs in New York onder zijn hoede heeft maar ook effectenbeurzen in Kopenhagen, Stockholm, Helsinki en de Baltische staten.

Financiële instellingen zijn in trek
Tom Kellermann, werkzaam bij beveiligingsbedrijf Core Security Techonlogies, zegt in The Wall Street Journal dat geavanceerde hackers hun pijlen steeds meer richten op financiële instellingen, in het bijzonder handelsfirma’s. De hackers slaan vaak niet direct munt uit hun computerinbraken, maar vergaren eerst informatie die ze op lange termijn te gelde kunnen maken, aldus Kellermann.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in