Overslaan en naar de inhoud gaan

Rellen doorkruisen Egyptische IT-ambities

Computer World weet te melden dat HP medewerkers afraadt om naar het kantoor in Caïro te reizen en Microsoft zou werk voor z’n callcenter in Caïro al doorsluizen naar andere locaties. Andere bedrijven met vestigingen in Egypte zijn onder meer IBM, Wipro, EMC, Alcatel-Lucent, Oracle en de grootbank HSBC. De website van ITIDA, Egyptes Information Technology Industry Development Agency, is al enkele dagen niet meer bereikbaar.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Nog geen Nederlandse gebruikers
De Nederlandse offshoring consultant Paul Tjia laat desgevraagd weten nog niet onmiddellijk ernstige implicaties voor de Egyptische IT-industrie te voorzien: “de consequenties voor de outsourcingsector zijn nog onduidelijk. (..) Egypte is een belangrijke outsourcingbestemming geworden, vooral voor Engelse en Amerikaanse gebruikers, onder andere voor call centers. Ik ken geen Nederlandse gebruikers die in Egypte iets laten doen. Engelstalig callcenterwerk is voor ons geen optie, maar software-ontwikkeling wordt er door Nederlanders ook niet gedaan. De gebeurtenissen geven wel aan dat er bij offshoring uitgebreid aandacht aan risicobeheer moet worden gegeven, omdat er altijd onverwachte gebeurtenissen kunnen plaatsvinden. Ik maak politieke problemen wel vaker mee. Een voorbeeld is Nepal, waar enkele jaren geleden ook een politiek omwenteling plaatsvond.”

Op naar 10 miljard dollar IT-export
De Egyptische regering heeft ontwikkeling van IT-export afgelopen jaren actief gestimuleerd. Nog geen 3 maanden geleden kondigde de overheid een stimuleringsprogramma aan ter waarde van 15 miljoen dollar. In 2003 werd nabij Caïro het bedrijvenpark ‘Smart Village’ opgezet, waar eind 2009 al zo’n 120 bedrijven werk boden aan in totaal 28.000 professionals. De vraag is wat de huidige onrust gaat betekenen voor de door de overheid geuite ambitie om Smart Village te laten uitgroeien naar een omvang van 500 bedrijven per einde 2014. De Egyptische outsourcing-industrie genereert op dit moment een inkomstenstroom voor het land van naar schatting zo’n 1 miljard op jaarbasis, maar de het Ministry of Communications and Information Technology (MCIT) van de regering Mubarak zegt in te zetten op een groei naar 10 miljard dollar in 2020.

Concurrentie ligt op de loer
Volgens Tjia is het grootste gevaar voor de Egyptische IT-sector dat andere landen in het Midden-Oosten de onrust in Egypte aangrijpen om zich als alternatief te profileren: “Het Midden-Oosten is interessant, niet alleen vanwege eventuele outsourcing, maar ook als mogelijke afzetmarkt voor Europese softwareproducten. Er zijn natuurlijk wel andere landen die proberen te profiteren van de onrust in Egypte”.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in