Overslaan en naar de inhoud gaan

Nictiz stevent af op splitsing

Dat bleek vanmiddag tijdens een persbijeenkomst waar vijf zorgkoepels hun plannen bekend maakten om een doorstart te maken met het door Nictiz ontwikkelde LSP. Het LSP wordt door zorgaanbieders in de regio gebruikt om medische gegevens over patiënten uit te wisselen via een verwijsindex. Zo kunnen waarnemende behandelaars, apothekers en andere zorgverleners over de juiste informatie over patiënten beschikken.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Wegvallen LSP is een probleem
De zorgaanbieders die nu op het LSP zijn aangesloten, willen er graag gebruik van blijven maken. Ze hebben een probleem als het LSP wegvalt. Als de plannen doorgaan zal Nictiz de afdeling afsplitsen die nu zorg draagt voor het LSP, zodat deze zelfstandig verder kan gaan als Service Centrum Zorgcommunicatie. Als het doorgaat zullen ongeveer 26 medewerkers van Nictiz, naar het nieuwe Service Centrum overgaan.

Doorstart afhankelijk van animo huisartsen en apothekers
De zorgkoepels hebben met de Nederlandse zorgverzekeraars een constructie gevonden om het LSP te financieren. Huisartsen, huisartsenposten en apothekers zullen de kosten voor het gebruik van het LSP in hun tarieven verwerken, die door de zorgverzekeraars worden betaald. De kosten voor de exploitatie van het LSP bedragen 10 miljoen euro per jaar, wat bij totale landelijke dekking uit komt op 60 cent per Nederlander per jaar. Patiënten moeten hun zorgverleners wel expliciet toestemming geven voor het delen van hun medicatie- en waarneemdossier met andere zorgverleners. Huisartsen en apothekers moeten de komende weken beslissen of ze meedoen in de nieuwe opzet van het LSP. Sluiten onvoldoende zorgaanbieders zich aan, dan sterft het LSP een zekere dood, en is er ongeveer 300 miljoen euro verspild.

Op dit moment kunnen de medische gegevens van 8,5 miljoen Nederlanders via het LSP regionaal worden uitgewisseld, hoewel daar nog wel individueel toestemming voor gegeven moet worden. Op dit moment loopt minder dan 15 procent van de regionaal uitgewisselde dossiers via het LSP. Minder dan 45 procent van het verkeer verloopt via de verouderde OZIS-netwerken.

Slager keurt eigen vlees
Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven is blij als de zorgkoepels erin slagen het LSP een doorstart te laten maken. “Wij waren toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurde. Het bestaan van Nictiz in de afgelopen jaren een beetje overschaduwd door het LSP. Het is mooi als het LSP zelfstandig verder kan.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in