Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT politie met geweld op de schop

Eén landelijke informatievoorziening moet een eind maken aan de ICT-problemen waar de politie nu mee kampt. Agenten krijgen komend jaar al computerprogramma's die gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder zijn, zo belooft de minister.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Meer de straat op
De maatregelen moeten het vertrouwen van agenten en burgers in de ICT-systemen van de politie herstellen. De nieuwe informatievoorziening moet het werkgemak van politiemensen vergroten. De burgers profiteren ook van de vernieuwing doordat agenten meer tijd krijgen voor het bestrijden van criminaliteit en overlast op straat.

Maatregelen
De bestaande en sterk verouderde ICT-systemen van de politie worden de komende jaren stapsgewijs vernieuwd. Voor dit jaar en volgend jaar staat een aantal maatregelen op het programma:

  • De 16 meest gebruikte formulieren in de Basisvoorziening Handhaving worden simpeler. Daardoor hoeven politiemensen minder gegevens in te voeren en minder administratieve handelingen te verrichten.
  • De Basisvoorziening Opsporing (BVO) wordt vervangen door een tijdelijke oplossing, waardoor politiemensen eenvoudiger en beter dossiers kunnen maken en beheren.
  • Er komt één basisvoorziening waarmee agenten alle belangrijke landelijke gegevens kunnen opvragen.
  • De technische voorzieningen worden verbeterd om de continuïteit en stabiliteit van de systemen te vergroten.

Het nieuwe systeem moet ook zorgen voor een betere gegevensuitwisseling binnen de politie zelf en tussen de politie en andere instanties, zoals het openbaar ministerie. Het is de bedoeling dat de nieuwe informatiehuishouding zal leiden tot lagere beheerskosten. Daaruit moeten de maatregelen kennelijk ook bekostigd worden. Voor het Aanvalsplan is een bedrag van 326 miljoen euro uitgetrokken. Maar: 'Dat wordt terugverdiend door besparingen op het beheer van de informatievoorziening. De oplossing van de ICT-problemen gaat niet ten koste van de operationele politiesterkte of de uitvoering van de landelijke prioriteiten', aldus Opstelten in zijn brief aan de Tweede Kamer.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in