Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gekoppelde iMacs gevaar voor bedrijven'

Volgens onderzoekers van iSec Partners maken grote aantallen gekoppelde iMacs ondernemingen kwetsbaar voor zogeheten 'advanced persistent threats', APT's. De authenticatie routine van de OS X-server die beheerders gebruiken om updates te distribueren is 'inherent onveilig' stelde iSec op de Black Hat conferentie in Las Vegas.
Apple iMacs (groot en klein)
© Apple
Apple

iSec gaat ervan uit dat een klein percentage medewerkers in elke grote organisatie ertoe overgehaald kan worden om malware te installeren, ongeacht welk platform ze gebruiken. In het geval van iMac-gebruikers schuilt een extra probleem in de OS X-server waarmee beheerders updates naar grote aantallen iMacs sturen. De authenticatieprocedure van deze server is volgens iSec inherent onveilig. Daardoor kan een geïnfecteerde iMac andere iMacs in het netwerk in gevaar brengen.

De authenticatiemethode die Apple toepast in de OS X server heet DHX en is eenvoudig te omzeilen. Er is een veel veiliger algoritme beschikbaar voor autenticatie van Macs op een lokaal netwerk, Kerberos, maar volgens iSec is het niet moeilijk de OS X-server te dwingen terug te gaan naar Apples eigen onveilige protocol.

Op de Black Hat conferentie toonden ze de kwetsbaarheid aan. Een iMac in een LAN wacht tot een andere machine, waar OS X server op draait, contact legt. Zodra dat is gebeurd worden alle authenticatiegegevens gekopieerd. Vervolgens worden alle iMacs in het lokale netwerk benaderd, terwijl de machine zich voordoet als de OS X server van de beheerder. Als de machines in het netwerk reageren is het mogelijk de data op deze machines te ontvreemden.

"Als we in een grote onderneming deze tool op een Mac draaien, hebben we binnen enkele minuten tientallen of honderden wachtwoorden te pakken," zei Alex Stamos, CTO van iSec. Stamos hekelde ook het ontbreken van 'channel binding', waarbij een authenticatie-contact tussen twee machines geldt voor de duur van de transactie die erop volgt.

Stamos zei dat iMacs prima zijn, zolang ze als eilandjes draaien. "Wanneer ze allemaal aan elkaar worden gekoppeld, zijn ze meteen een stuk minder veilig."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in