Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambtenaren niet alert op informatiebeveiliging

Uit fysieke observaties en mystery guest-acties die LBVD Consultancy de afgelopen drie jaar heeft gedaan bij elf overheidsorganisaties blijkt dat ambtenaren zeer slecht scoren op waakzaamheid op dit vlak. Gemiddeld behaalt men een score van 13 op een schaal van 1 tot 100. Van de elf overheidsorganisaties behaalden zeven zelfs een gemiddelde score onder de 5 procent.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Zo gaan ambtenaren gemiddeld slordiger om met mobiele gegevensdragers als USB-sticks en pda's dan medewerkers van bedrijven. De ambtenaren scoren daarin 38 procent terwijl bedrijfsmedewerkers 80 procent scoorden op een schaal van 100.

Mystery guests
De controles van LBVD bestonden onder meer uit gecontroleerde aanvallen die zwakke plekken in kaart moesten brengen. Mystery guests trekken daartoe lades open, kijken op schermen en in kasten en proberen in het archief te komen, waarbij ze registreren hoeveel medewerkers hierop reageren.

Vreemden worden echter maar weinig tegengehouden door de ambtenaren en hebben zo toegang tot vertrouwelijke informatie. Weliswaar is er wel degelijk beleid omtrent informatiebeveiliging bij de overheidsorganisaties, maar wordt dit niet genoeg toegepast. Waar het fysieke toegang en de afvoer van vertrouwelijke documenten betreft, doet de overheid het wel goed volgens LBVD. Dat geldt zowel voor de fysieke afvoer van de vertrouwelijke documenten als voor de digitale vernietiging daarvan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in