Overslaan en naar de inhoud gaan

Wachtwoorden op iPhone, iPad eenvoudig af te kijken

De methode om af te kijken welk wachtwoord een iPhone- of iPad-eigenaar invoert, is ontwikkeld door de Zuid-Afrikaanse beveiligingsspecialist Haroon Meer. Hij bedacht zich dat het oplichten van aangeklikte letters op het virtuele toetsenbord mogelijkheden bood om het wachtwoord te lezen. En hij ontwikkelde vervolgens een app, de shoulderPad, om te bewijzen dat het echt kon.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Meer gebruikte daarbij OpenCV, de door Intel ontwikkelde Open Source Computer Vision Library, met hulmiddelen voor beeldherkenning op de computer in ‘real time’. Daarmee maakte Meer een programmaatje dat op een videopname van het invoeren van een wachtwoord kan vaststellen, waar een toets oplicht. Om te bepalen welke toets wordt aangeklikt, bepaald Meer de relateive positie ervan ten opzichte van het wachtwoordveld, dat met enige manipulatie van de beelden ook te herkennen is.

Onderstaande video laat zien hoe een en ander in zijn werk gaat.



Een uitgebreidere beschrijving van zijn hack geeft Meer in de publicatie On Screen Keyboards Considered Harmful Today (PDF). Met de titel van zijn publicatie geeft Meer al aan dat hij verwacht dat ook andere merken smartphones en tablets gevoelig zijn voor deze vorm van afkijken, maar hij heeft dat niet beproefd.

Wel adviseert hij de fabrikanten om kopers van hun apparatuur de mogelijkheid te geven om het oplichten van toetsen op een virtueel toetsenbord uit te schakelen. Op zich is het begrijpelijk dat fabrikanten een alternatief willen bieden voor de feedback die een echt toetsenbord geeft, maar wat beveiliging betreft is het twee stappen terug in de tijd, schrijft Meer. Te meer omdat je niet echt in de buurt hoeft te zijn om over de schouder mee te kijken: Meer denkt dat zijn afkijkmethode ook werkt met de beelden van bijvoorbeeld een bewakingscamera – als die beelden in kleur opneemt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in