Overslaan en naar de inhoud gaan

Patiënt bepaalt wie EPD mag inzien

De medische gegevens van ruim 5,8 miljoen Nederlanders zijn nu via het EPD te raadplegen. Schippers stelt te hechten aan goede beveiliging van de gegevens en het bewaren van privacy, maar vindt dat het elektronisch patiëntendossier vooral kan helpen om medisch vermijdbare fouten te voorkomen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Patiënten kunnen vanaf het tweede kwartaal aangeven dat bijvoorbeeld alleen de eigen huisarts, apotheek en specialist hun gegevens mogen bekijken. Ook de toegang tot het EPD wordt anders. Schippers wil dat patiënten via de internetpagina van de zorgverlener in het dossier kunnen in plaats van via een landelijk door de overheid opgezet portaal. Idee daarbij is dat mensen op de internetpagina’s aanvullende informatie kunnen vinden en ook tegelijk een afspraak kunnen maken, röntgenfoto’s en labwaarden kunnen inzien.

Schippers meldt verder dat inmiddels bijna 40 procent van de zorgaanbieders een aansluiting heeft op het zogeheten Landelijk Schakelpunt (LSP) dat de uitwisseling van de gegevens mogelijk maakt. Kijkend naar de aanvragen denkt de minister dat dit voorjaar ongeveer 75 procent van de doelgroep aangesloten zal zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in