Overslaan en naar de inhoud gaan

VS wil 137 datacentra sluiten

Het uiteindelijke doel is 800 datacentra in 2015 dicht te hebben. Dat moet een jaarlijkse besparing van 3 miljard euro opleveren. Zestien federale organisaties raken datacentra kwijt, ook het Pentagon en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is niet bekend hoeveel banen er bij de overheidsdiensten en IT-dienstverleners door het sluiten van de datacentra verloren zullen gaan.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De Amerikaanse overheid spendeert 450 miljoen dollar aan elektriciteit voor de datacentra. De bezettingsgraad van een gemiddeld overheidsdatacentrum ligt op 27 procent, wat veel lager is dan in privaat gerunde datacentra. "Projecten gaan over het budget heen, lopen achter op schema en leveren niet de beloofde functionaliteit," zegt Jeffrey Zients, de chief performance officer van het Witte Huis. "Dat is overduidelijk onacceptabel".

Het aantal federale datacentra is de afgelopen decennia snel gegroeid, van 432 in 1998 naar 2094 nu. De regering-Obama is al snel na haar aantreden begonnen met het maken van plannen om het aantal datacentra terug te brengen. Het was een complex proces; alleen al het vaststellen van het totale aantal datacentra in overheidsgebruik was buitengewoon lastig.

Het afstoten van datacentra is onderdeel van een breder initiatief om de overheidsuitgaven te beteugelen. Volgens critici maakt de regering-Obama te weinig meters om daar echt iets aan te doen. De Amerikaanse overheid geeft jaarlijks 80 miljard dollar aan IT uit, en dat is slechts een fractie van de totale begroting. Naar schatting gaat 24 miljard ervan naar de datacentra.

Inmiddels zijn al 39 datacentra buiten werking gesteld. Dit jaar volgen er nog 98. Van het totale aantal van 800 te sluiten datacentra zijn er 57 van het Ministerie van Defensie. Binnenlandse Zaken moet er 18 inleveren en NASA zal 14 datacentra kwijtraken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in