Overslaan en naar de inhoud gaan

Yahoo wil zoekgegevens langer bewaren

Klanten krijgen de komende 4 tot 6 weken bericht en 30 dagen later gaan de veranderingen in, waarschijnlijk in de tweede helft van juli. Met de maatregel sluit Yahoo zich aan bij marktleider Google, die de loggegevens van zoekopdrachten eveneens anderhalf jaar bewaart. Google heeft indertijd niet het voorbeeld van Yahoo gevolgd om tot individuen herleidbare gegevens korter te bewaren. Microsoft deed dat wel, maar koos voor een bewaartermijn van 6 maanden.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Tot dusver zorgt Yahoo na 6 maanden dat bezoekersgegevens niet meer tot individuen herleidbaar zijn door een deel van hun IP-nummers te schrappen en cookies te wissen. Hetzelfde gebeurt met andere informatie die het mogelijk maakt bezoekers te identificeren. Binnenkort gebeurt dit anonimiseren pas na 18 maanden.

Gepersonaliseerde diensten vereisen langere bewaartijd
Volgens Yahoo zijn de tijden sinds 2008 veranderd. Het bedrijf concurreert nu met allerlei onlinediensten, sociale netwerken en mobiele apps om de aandacht van de consument. Daarom wil Yahoo in staat zijn zelf ook sterk gepersonaliseerde diensten aan te bieden, zegt privacychef Anne Toth in het Yahoo! Policy Blog. Om patronen in het bezoekersgedrag te analyseren en de relevantie voor de gebruikers te vergroten zijn volgens haar meer gegevens nodig.

Analiste Erica Newland van het Center for Democracy & Technology, een privacywaakhond in Washington D.C., vindt dat Yahoo de klok terugzet nadat het eerst een voortrekkersrol vervulde. Zij vindt het hoog tijd dat de Amerikaanse overheid beperkingen oplegt aan het bewaren van privacygevoelige gegevens en dit niet langer overlaat aan zelfregulering, zei Newland tegen persbureau Associated Press.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in