Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie VS onderzoekt privacy mobiele apps

Dat meldt de zakenkrant The Wall Street Journal op basis van een anonieme bron. Federale aanklagers in New Jersey zouden nagaan of de makers van de apps hun gebruikers volledig hebben ingelicht over het soort informatie dat ze vergaren en waarom ze dat doen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Dataverzameling zonder expliciete kennisgeving of toestemming van de gebruiker is in de VS strijdig met federale wetten. De betrokken bedrijven hangt strafrechtelijke vervolging boven het hoofd, al wijzen juristen erop dat bedrijven in de VS zelden misdaden ten laste worden gelegd. Het is volgens hen denkbaar dat het uiteindelijk op een civielrechtelijk onderzoek uitdraait en de betrokken bedrijven alleen een schadevergoeding hoeven te betalen of moeten beloven dat ze hun leven zullen beteren.

Anti-hackerswet wordt ruim uitgelegd
Centraal in het onderzoek staat de Computer Fraud and Abuse Act, een wet die het hacken van computers strafbaar stelt. Het zonder toestemming doorgeven van gegevens uit een mobieltje kan als hacken worden opgevat. Het is ook mogelijk dat de Federal Trade Commission (FTC) de leveranciers van de apps aanklaagt wegens oneerlijk en misleidend zakendoen.

Pandora heeft dagvaarding gekregen
De onlinemuziekdienst Pandora heeft maandag onthuld dat het begin dit jaar al een dagvaarding heeft ontvangen voor een federaal onderzoek naar informatiedeling door smartphone-apps. In een document dat bij toezichthouder SEC is gedeponeerd staat dat het onderzoek zich niet specifiek op Pandora richt. Het bedrijf gaat ervan uit dat in de hele bedrijfstak uitgevers van talloze andere smartphone-apps soortgelijke dagvaardingen hebben ontvangen.

Voorbeelden van gegevens die mogelijk illegaal zijn verstuurd zijn de locatie van de gebruiker en het unieke nummer van zijn smartphone. De apps van Pandora voor Android en de iPhone verzenden gebruikersdata zoals leeftijd, geslacht en locatie plus het identificatienummer van het toestel aan diverse reclamenetwerken.

Apple en Google ook onder de loep
Ook Apple en Google hebben volgens dezelfde anonieme ‘ingewijde’ van justitie verzoeken ontvangen om informatie over apps en de makers ervan te verstrekken. Beide bedrijven geven geen commentaar.

Eind vorig jaar meldde The Wall Street Journal na eigen onderzoek dat veel populaire apps informatie aan derden doorsturen. Van de 101 onderzochte apps bleken er 56 zonder medeweten van de gebruiker de identificatiecode aan adverteerders te verstrekken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in