Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse raad morrend akkoord met ICT-noodplan

Dat heeft de gemeenteraad van de hoofdstad woensdag met algemene stemmen besloten. De raad ging morrend akkoord met een voorstel van ICT-wethouder Eric Wiebes (VVD). Hij bezwoor dat er geen 'nieuw geld' aan het noodplan wordt besteed.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het bedrag van 4,1 miljoen euro wordt geput uit een bestaand potje voor achterstallig onderhoud dat nog niet geheel is opgebruikt. Wiebes heeft onder andere 0,6 miljoen euro nodig voor het project Amsterdams Financieel Systeem (AFS). Dat moet volgens de wethouder resulteren in juni resulteren in een afgerond ‘tussenproduct’. Daarna wordt gekeken of en hoe het AFS-project wordt voortgezet.

De Dienst ICT richt zich voor de korte termijn verderop het direct aanpakken van de grootste storingen en het inventariseren van verouderde of slecht functionerende systemen en applicaties.

Veranderplan nodig voor de lange termijn
Voor de lange termijn moet de dienst een veranderplan opstellen om zichzelf structureel te verbeteren en te versterken. Dat plan wordt in juni of juli aan het college van burgemeester en en wethouders en de gemeenteraad voorgelegd. Daarnaast wordt onder regie van gemeentescretaris Henk de Jong een 'ICT-projectenschouw' en sanering uitgevoerd.

Begin 8 februari stopten burgemeester en wethouders het zogeheten Realisatieplan waarbij voor 94 miljoen euro aan de Amsterdamse ICT zou worden verspijkerd. Dit uitvoeringsplan was al in de plaats gekomen van een vierjarenplan dat eind 2010 door de gemeenteraad was verworpen.

Dieptepunt bereikt in december 2010
De gemeentelijke ICT in Amsterdam is al jarenlang een geldverslindend zorgenkind. Een dieptepunt werd bereikt in december 2010, toen zich een aantal ernstige storingen voordeed. Een in februari/maart uitgevoerde probleemanalyse wees uit dat de ICT-problemen nog groter zijn dan adviesbureau McKinsey in augustus 2010 al had vastgesteld.

Uit de probleemanalyse kwam naar voren dat:

  • de technische ICT-infrastrucuur "verouderd, niet op orde en niet beschreven" is;
  • het technische beheer onvoldoende aansluit op ICT-standaarden;
  • de Dienst ICT te veel nieuwe ontwikkelingen op zich heeft genomen terwijl niet is voldaan aan de voorwaarden om ze succesvol uit te voeren;
  • de dienst ICT kwalitatief versterkt moet worden om infrastructuur, systemen, applicaties en voorzieningen te kunnen beheren.

College stelt verzwaard ICT-management aan
Burgemeester en wethouders hebben per direct een 'verzwaard management' voor ICT aangesteld, nadat chief information officer (CIO) Claudia de Andrade de Wit naar huis was gestuurd. Op haar LinkedIn-profiel staat zij overigens nog steeds als fungerend CIO omschreven.

Als waarnemend CIO heeft de gemeente op 10 februari Johan Boomgaardt benoemd. Hij heeft per 2 maart voor de aansturing van de 'harde' automatisering gezelschap gekregen van Pieter Cloo, partner bij organisatieadviesbureau Boer & Croon. Verder trekt de gemeente voor operationele taken verschillende nieuwe functionarissen aan om de Dienst ICT te versterken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in