Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote cyberaanval op Franse overheid

Frankrijk noemt de cyberaanval de grootste ooit gericht tegen de Franse staat. De aanval startte net voor het begin van de G20 in december, die werd geleid door Frankrijk. De hackers hebben allereerst gespioneerd in de systemen van ambtenaren die zich bezighielden met de G20. Daarbij ging het om medewerkers van alle niveaus, van secretaresses tot topambtenaren.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De aanval is onthuld door het Franse weekblad Paris-Match. Twee Franse ministers hebben het bericht inmiddels bevestigd. Ook andere minsteries dan de 2 die nu zijn getroffen, zouden het doelwit zijn geweest van de cyberspionnen.

Vermoedens
Wie de daders zijn, is niet bekend. Frankrijk noemt geen namen, maar zegt wel vermoedens te hebben. Geruchten gaan dat hier sprake is van een spionage-aanval van China. Weliswaar is een deel van de informatie omgeleid naar Chinese websites, maar dat is geen doorslaggevend bewijs dat China erachter zou zitten.

De Franse overheid ontdekte de aanval eind december toen een ambtenaar merkte dat zonder zijn medeweten in zijn naam een e-mail met een Trojaans paard was verstuurd. Inmiddels heeft de Franse overheid de beveiliging verhoogd. Afgelopen weekend zijn zeker 12.000 van de 170.000 werkplekken van het ministerie van Financiën in verband hiermee opgeschoond.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in