Overslaan en naar de inhoud gaan

Europol brengt cybercrime in kaart

De bevindingen van Europol zijn vastgelegd in de Threat Assessment on Internet Facilitated Organised Crime, kortweg iOCTA genoemd. Dit document zal op 7 januari worden gepubliceerd op de website van Europol.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Cybercrime wordt gezien als een sterk groeiende bedreiging voor burgers en organisaties in de Europese Unie. Europol heeft een inventarisatie gemaakt van de huidige en te verwachten situatie op basis van meldingen van landelijke politiediensten. Die gegevens zijn aangevuld met eigen waarnemingen.

Mobiele systemen en beginnelingen geliefd doelwit
Misdadigers maken het liefst gebruik van wifi-hotspots met een open toegang, want dat zijn de plekken waar gebruikers het makkelijkst kunnen worden beroofd van hun persoonlijke gegevens. Omdat internettoegang steeds vaker gebeurt vanaf een mobiel systeem, moeten de beveiligers en wetshandhavers hun werkmethoden aanpassen. Het is niet meer voldoende om alleen stationaire apparatuur te voorzien van een bescherming tegen kwaadwillende derden.

Europol waarschuwt vooral gebruikers in gebieden die pas onlangs zijn aangesloten op internet. Mensen die net online zijn gekomen, zijn nog niet zo bedacht op de trucs waarmee spammers en phishers ze te lijf gaan. Ook de opkomst van cloud computing wordt zorgelijk gevonden. Het is vaak onduidelijk welke beveiligingen de exploitant van een cloud heeft aangebracht.

Betere samenwerking met deskundigen nodig
De landen van de Europese Unie spannen de kroon waar het gaat om besmettingen met virussen, wormen en andere vormen van malware. Volgens Europol moet er beter worden samengewerkt met deskundigen - academische instellingen worden met name genoemd - om een barrière op te werpen tegen cybermisdadigers.

Er komt een voorlichtingscampagne om de Europese burgers bewuster te maken van de gevaren die zij kunnen lopen bij het gebruik van internet en diensten zoals elektronisch bankieren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in