Overslaan en naar de inhoud gaan

GPS volgende slachtoffer georganiseerde hack

Het Global Positioning System (GPS) is het meest bekend als navigatiehulp voor schepen, vliegtuigen en weggebruikers. Wat weinigen weten, is dat GPS ook een tijdsysteem met hoge precisie levert dat een cruciale rol speelt bij het functioneren van onder meer internet, banktransacties en de energienetten, stelt David Last, voormalig president van het Britse Royal Institute of Navigation, in een interview met de BBC.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De archilleshiel van het GPS-systeem wordt gevormd door de extreem zwakke signalen die bij de ontvanger aankomen. Elke satelliet stuurt navigatieapparatuur aan met een signaalsterkte lager dan die van een autokoplamp waarmee een derde van de aarde wordt beschenen vanaf een afstand van 20.000 kilometer.

Dergelijke signalen zijn heel eenvoudig te storen. Maar ze zijn ook te simuleren waardoor de ontvanger een andere positie berekent of een verkeerde tijd doorgeeft. Volgens hoogleraar Last kost deze geavanceerde simulatieaanpak nu nog duizenden euro's en vereist het de vaardigheden van een echte 'techie'. Hij is er echter van overtuigd dat deze aanpak binnen twee jaar binnen het bereik van criminelen komt.

"Je kan GPS-systemen zien als computers voordat het eerste virus verscheen. Wanneer iemand toen voor dat gevaar had gewaarschuwd, had iedereen zich afgevraagd waar al die drukte voor nodig is", zegt Last in het interview.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in