Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schoolbestuur bespioneert leerlingen met webcam'

Een leerling - Blake Robbins - en zijn ouders spanden een rechtszaak aan tegen het schoolbestuur in het plaatsje Ardmore, vlakbij Philadelphia. De school waarschuwde de ouders dat hun zoon zich in november 2009 thuis zou hebben bezondigd aan ‘ongepast gedrag’. De beschuldiging werd onderbouwd met een foto die met de webcam van zijn laptop was genomen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Een medewerker van de school zou tegenover de familie Robbins hebben bevestigd dat de webcam in de 2300 MacBooks die aan leerlingen zijn uitgereikt op ieder gewenst moment ongemerkt kon worden ingeschakeld, om op afstand te bekijken wat een leerling doet. Volgens de ouders is dit in strijd met de Amerikaanse privacywetgeving, omdat de persoonlijke levenssfeer van de scholier en die van zijn medebewoners wordt geschonden. Het is namelijk niet bekend wie er achter de laptop zit als de camera wordt ingeschakeld.

Het schoolbestuur heeft in een officiële reactie laten weten dat het beveiligingssysteem niet bedoeld is om leerlingen te bespieden. De camera’s zouden uitsluitend ingeschakeld worden als er melding is gedaan van diefstal van de laptop, om zo de dader te achterhalen en de computer op te sporen. De webcams zouden nooit met een ander doel zijn gebruikt. De school wil verder niet ingaan op de zaak, zo lang het onder de rechter is. De advocaat van de jongen en zijn familie raadt scholieren aan de webcam af te plakken met tape, als die niet in gebruik is.

Het systeem is inmiddels uitgeschakeld en wordt niet meer zonder voorafgaande aankondiging in gebruik genomen, aldus het schoolbestuur.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in