Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezamenlijk front tegen cybercrime bepleit

Volgens de samenstellers wijzen alle trends erop dat cybercriminaliteit “niet meer weg te denken is uit onze informatiemaatschappij”. De maatschappij is steeds afhankelijker van internet en digitaal verkeer. Daarmee worden ook veilig internet en een betrouwbare ICT-omgeving steeds belangrijker. Dat geldt te meer voor een kenniseconomie zoals Nederland, betogen de rapporteurs.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het Nationale Trendrapport noemt als voorbeelden recente incidenten als Stuxnet en Bredolab. “Deze incidenten tonen het belang van een gezamenlijke aanpak van cybercriminaliteit overtuigend aan”, stelt het rapport.

Het Trendrapport is opgesteld door de inlichtingendienst AIVD, de militaire veiligheidsdienst (MIVD), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), telecomwaakhond OPTA en de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Het computer emergency response team van de Nederlandse overheid (GOVCERT) voerde de regie. Ook zijn deskundigen uit de wetenschap en het bedrijfsleven geraadpleegd.

De opdrachtgevers van het rapport zijn de minister van BZK, Veiligheid en Justitie en die van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Uitgangspunt te ontwikkelen beleid cybercriminaliteit: integrale aanpak
De gegevens uit dit rapport moeten als input dienen voor het beleid op het gebied van computercriminaliteit dat volgens het regeerakkoord zal worden ontwikkeld. Dat gaat uit van een integrale aanpak.

GovCert-directeur Elly van den Heuvel overhandigde het rapport vandaag aan Joris Demmink, secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In maart volgend jaar zal een plan van aanpak uitgebracht worden voor die integrale aanpak van computercriminaliteit.

Demmink maakte daarbij al enkele aspecten van het plan duidelijk. Zo zal het nationale internetbeveiligingsbeleid vooral gericht zijn op publiek-private samenwerking. De overheid moet dan ook meer rechten en mogelijkheden krijgen “zodat ze er meer controle over krijgt”, stelde Demmink.

Het eerste Nationale Trendrapport onderscheidt in totaal 10 trends, waarvan Govcert er in en samenvatting 3 naar voren haalt:

  • Misplaatst gevoel van veiligheid Meer dan 80 procent van de Nederlanders denkt voldoende informatie en vaardigheden te hebben om veilig te kunnen internetten en 60 procent zegt goed op de hoogte te zijn van de gevaren. Volgens het rapport zijn burgers en bedrijven zich onvoldoende bewust van de risico’s. Dat zou cybercriminelen meer kansen geven.
  • Cybercriminaliteit steeds professioneler en gerichter Criminelen proberen zo lang mogelijk misbruik te maken zonder ontdekt te worden. Ze bedienen zich hiervoor in het bijzonder van botnets, in het rapport betiteld als ‘ruggengraat van de cybercriminaliteit’. Door decentrale aansturing is het onklaar maken van botnets en het achterhalen van de daders steeds lastiger.
  • Dreiging digitale spionage neemt toe Inlichtingendiensten kunnen via internet makkelijker gevoelige gegevens bemachtigen, net zoals bedrijven dat bij hun concurrenten kunnen doen. Digitale spionage is in Nederland een reëel gevaar, waarschuwen de rapporteurs.

Het volledige rapport is te downladen op de website van Govcert, waar ook een samenvattend persbericht beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in