Overslaan en naar de inhoud gaan

Virus legt ziekenhuis plat

Het computervirus spoorde gebruikersnamen in het systeem op en probeerde willekeurig wachtwoorden uit. Omdat het computersysteem van het ziekenhuis gebruikersaccounts blokkeert na vijf mislukte invoerpogingen van het wachtwoord, konden veel medewerkers van het ziekenhuis woensdag niet meer inloggen. Ook werd het systeem buitengewoon traag.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Fred Plukker van de raad van bestuur van het Westfriesgashuis noemde het donderdagochtend een kwestie van enkele uren tot alle computers weer virusvrij zijn. Plukker kon nog niets zeggen over de oorzaak van het virus. "Onze aandacht gaat eerst uit naar het oplossen van het probleem en het voorkomen van overlast voor de patiënten. Daarna gaan we de oorzaak onderzoeken."

Operaties uitgesteld
De patiëntenzorg had ernstig te lijden onder de virusaanval. Door de storing konden alleen spoedoperaties worden uitgevoerd en moesten afspraken in de poliklinieken worden afgezegd. Inmiddels is de zorg weer bijna helemaal normaal. Nagenoeg alle operatiekamers zijn weer in bedrijf en de poliklinieken draaien voluit. Een van de tien operatiekamers blijft nog even dicht door een computerprobleem; de overige operatieruimtes en poliklinieken zijn virusvrij en draaien weer voluit. Volgens het ziekenhuis kunnen alle afspraken en operaties gewoon volgens planning worden uitgevoerd. Alle uitgestelde afspraken en operaties worden op korte termijn ingehaald.

Volgens het ziekenhuis is er geen enkel gevaar dat door het virus vertrouwelijke patiëntgegevens op straat zijn beland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in