Overslaan en naar de inhoud gaan

Hacker veroordeeld tot 20 jaar cel

Rechter Patti Saris beschreef de zaak als het grootste en kostbaarste voorbeeld van computerhacking in de Amerikaanse geschiedenis. De opgelegde straf is de hoogste die ooit in de Verenigde Staten is opgelegd voor computercriminaliteit. Justitie schat dat de daders voor zo’n 200 miljoen dollar schade hebben aangericht bij de getroffen bedrijven en hun klanten.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Overigens is niet duidelijk hoeveel geld precies is buitgemaakt door gebruik te maken van de gestolen bankgegevens. De verdachten gebruikten een deel van de kaartgegevens om zelf contant geld te pinnen en verkochten veel andere kaartnummers aan cybercriminelen, onder andere in Oost-Europa.

De nu 28-jarige Albert Gonzalez, een gesjeesde student uit Miami (Florida), was ervan beschuldigd samen met twee anonieme Russische medeplichtigen de data van meer dan 130 miljoen credit- en debetcards te hebben gestolen. Hij kreeg de gegevens in handen door in te breken in de systemen van grote detailhandelsorganisaties als TJX, OfficeMax en Barnes & Noble.

Gonzalez verschafte zich ook toegang tot de databases van Heartland Payment Systems, een grote verwerker van betalingstransacties in de Verenigde Staten, en de winkelketens 7-Eleven en Hannaford Brothers. De hackers maakten volgens justitie gebruik van technieken als ‘wardriving’, waarbij kwetsbare systemen worden opgespoord door met een laptop rond te rijden op zoek naar slechtbeveiligde draadloze netwerken.

De verdachte zei uit nieuwsgierigheid en computerverslaving te hebben gehandeld. Als onderdeel van een schikking – een zogeheten ‘plea bargain’ – had Gonzalez in december 2009 al toegezegd een miljoen dollar terug te geven die hij had begraven in de achtertuin van zijn ouders, evenals een dure BMW en diverse sieraden.

Op grond van zijn pleidooi had Gonzalez 15 tot 25 jaar cel kunnen krijgen. Hij kreeg uiteindelijk in 2 van de 3 aangespannen rechtszaken elk 20 jaar cel, straffen die hij gelijktijdig mag uitzitten. Vandaag (vrijdag) wijst de rechtbank nog vonnis in een derde zaak, waarin de hack bij Heartland, Hannaford en 7-Eleven centraal staat.

Gonzalez had de federale rechtbank in Boston om mededogen gevraagd en betoogd dat hij aan een vorm van autisme lijdt. Dat laatste argument was na raadpleging van een deskundige door officier van Justitie Stephen Heymann verworpen. Hij vond dat de rechter een “sterk signaal” moest geven aan potentiële criminelen dat de Amerikaanse overheid cybercrime serieus opvat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in