Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkoord over rechten clips op YouTube

Hoeveel geld met de overeenkomst is gemoeid, maken zij niet bekend. Ook de looptijd van de overeenkomst brengen de instellingen niet naar buiten. "De kern is dat we in één keer een bedrag betalen aan Buma/Stemra. Daarmee zijn de muziekrechten voor een aantal jaren in Nederland geregeld", schetst een YouTube-woordvoerder. "De eindgebruiker krijgt nooit een rekening voor het plaatsen of bekijken van muziekfilmpjes."
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Een eerder plan van Buma/Stemra zorgde voor (politieke) ophef. De muziekrechtenorganisatie opperde toen het idee om de eindgebruiker wel kosten in rekening te brengen. Ook het zogenoemde 'embedden' van YouTubefilmpjes op andere webadressen, waaronder social networksites, zou worden gefactureerd. CDA-Kamerleden stelden vragen aan staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) waarin ze afkeurend spraken over de 'Hyves-muziektax'.

"Elke Hyvespagina heeft tegenwoordig wel (muziek)fragmenten", schetste CDA'er Pieter Omtzigt destijds. "Leuk om met je vrienden je favoriete muziek te delen of te laten zien waar je van houdt. Tot mijn verrassing zie ik dat Buma/Stemra geld hiervoor wil vragen. Het minimumtarief is 130 euro, begrijp ik uit het foldertje. Als ze dit echt van plan zijn, dan komen veel ouders nog voor een vervelende verrassing te staan", schreef hij destijds aan de bewindslieden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in