Overslaan en naar de inhoud gaan

Betaalsysteem iDEAL wil de grens over

"iDEAL is erg succesvol in Nederland vanwege de samenwerking tussen verschillende partijen", aldus Mallekoote. "Maar het kan nog beter door de samenwerking met andere partijen te intensiveren, ook buiten Nederland."
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Volgens de directeur worden er nu 7 miljoen betalingen per maand mee gedaan. Vorig jaar werd er bijna 69 miljoen keer mee betaald, tegen 45 miljoen keer in 2009. Sinds de introductie zijn er in totaal 170 miljoen transacties gedaan.

Onderzoek naar samenwerking met Duitsland en Oostenrijk
Ook vanuit het buitenland bestaat steeds meer interesse voor het systeem. "Daarom proberen we het ook in andere Europese landen aan de man te brengen", zei Mallekoote. Inmiddels wordt samen met het Duitse betalingssysteem Giropay en het Oostenrijkse eps gekeken naar mogelijkheden om elkaars transacties te accepteren. "Daardoor wordt het voor een Nederlandse consument mogelijk om met iDEAL te betalen in een Duitse webwinkel en andersom", aldus de Currence-directeur.

Dat zou in april moeten werken. "Van daaruit gaan we kijken hoe we dit verder gaan uitbouwen", zei Mallekoote. "Er moet nog veel geregeld worden op technisch gebied, maar ook veiligheid en gebruikerservaring zijn belangrijk."

Webwinkeliers juichen uitbreiding naar buitenland toe
Brancheorganisatie Thuiswinkel.org juicht het initiatief toe. De organisatie pleit in zijn rapport Onlinebetalen in Nederland 2011 voor onlinebetalen met Europees bereik. "Thuiswinkeliers willen de grenzen verleggen en activiteiten in het buitenland ontplooien. De uitrol van een Europese variant is van groot belang voor de ontwikkeling van onlinewinkelen over de grens. Dat betekent dat ook buitenlandse klanten op zo'n wijze moeten kunnen betalen in hun eigen internetbankieromgeving."

Ook grote behoefte aan mobiele versie
Directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org ziet verder graag dat banken gaan samenwerken om een mobiele variant te creëren. "Mobiel betalen bereikt dit jaar een grote doorbraak vanwege de opkomst van smartphones en tabletcomputers." Ook Mallekoote ziet het belang van een mobiele versie. "We zijn op dit moment bezig met een veiligheidsonderzoek en dat willen we snel afronden. Daarna vragen we de banken of ze willen meedoen."

Het systeem moet volgens Mallekoote in de tweede helft van dit jaar verder worden ontwikkeld. "Zodat de banken de mobiele versie in 2012 kunnen implementeren."

Rabobank begint in april met proef
Rabobank wil dit jaar nog een mobiele versie van iDEAL introduceren. De bank begint in april met een proef onder honderd personen. "Het is de bedoeling om dit product nog dit jaar op de markt te zetten. Vooral zakelijke klanten hebben behoefte aan een mobiele versie", zei Gertjan Rösken van Rabobank. "Maar ook uit de consumentenhoek komt er steeds meer vraag."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in