Overslaan en naar de inhoud gaan

Stallman waarschuwt tegen cloud computing

Cloud computing is een marketing hype die zich makkelijk tot een valkuil kan ontwikkelen, zegt Stallman in een interview met de Engelse krant The Guardian. "Het is stompzinnig. Het is erger dan stompzinnig: het is een marketing-hype. Iemand zegt dat dit een onvermijdelijke ontwikkeling is, en iedere keer dat je iemand zoiets hoort zeggen, zit er hoogst waarschijnlijk een groep bedrijven achter die hun idee realiteit willen maken", citeert The Guardian Stallman.
RMS
© Richard Stallman
Richard Stallman



Het grootste bezwaar dat Stallman tegen cloud computing heeft, is dat gebruikers van het concept de controle verliezen over hun applicaties en de gegevens die ze daarmee aanmaken. "Wie proprietary software gebruikt of een webserver van een ander [om zijn programma's en gegevens op te slaan - red] is weerloos. Je bent dan als was in de handen van de ontwikkelaar van de software", aldus Stallman. Wat risico's oplevert voor de privacy, maar de gebruiker ook kwetsbaar maakt voor prijsverhogingen.

Stallman verbaast zich over de opkomst van de terminologie. "Cloud computing is net zo lang geherdefinierd totdat het alles dekt wat we al doen", zegt Stallman. "De IT-industrie is de enige bedrijfstak die meer modegedreven is dan vrouwenmode. Ik zal wel gek zijn, maar ik heb geen idee meer waar iedereen het over heeft. Het is koeterwaals. Het is waanzinnig. Wanneer houdt deze idiotie nu eindelijk eens op?", verzucht Stallman.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in