Overslaan en naar de inhoud gaan

DigiNotar: een nieuwsoverzicht

30 augustus
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

'Diginotar hielp Iran Gmail te kapen'
Google, Microsoft en Mozilla blokkeren in updates van hun browser SSL-certificaten die door het Nederlandse Diginotar zijn uitgegeven. De reden: Diginotar heeft naar alle waarschijnlijkheid een certificaat afgegeven dat door de Iraanse regering misbruikt wordt om Gmail-servers na te bootsen. Die beslissing van Google en Mozilla lijkt ook DigiD te raken.

DigiNotar bevestigt incident maar roept vragen op
Vasco heeft een officiële reactie gegeven op de berichten, dat een van de digitale certificaten van zijn dochtermaatschappij DigiNotar is misbruikt. Die reactie laat veel vragen open, maar wijst wel uit dat het probleem ernstiger was dan gedacht.

5 september

Overheid zegt vertrouwen in DigiNotar op
DigiNotar meldde eerder dat zijn overheidscertificaten niet gecompromitteerd waren bij een hack die plaatsvond in juli van dit jaar. Maar onderzoek van Fox-IT heeft tot de conclusie geleid dat DigiNotar die claim niet hard kan maken. De overheid ziet zich nu gedwongen voor DigiD en PKIOverheid-certificaten een andere leverancier te kiezen.

Belastingdienst heeft even geen vertrouwen in DigiD
Volgens de overheid is er geen fraude bekend met certificaten PKIOverheid of DigiD. Toch adviseert de Belastingdienst om de komende dagen geen transacties uit te voeren waarvoor gebruik van DigiD gevraagd wordt. En ook ondernemers wordt geadviseerd even pas op de plaats maken.

Belastingdienst: 'Online aangifte voor ondernemers toch veilig'
Voor de fiscale sector levert de hack waarbij SSL-certificaten bij DigiNotar werden ontvreemd geen problemen op. Ondernemers kunnen dus hun zaken met de Belastingdienst als vanouds online afhandelen.

DigiNotar stevig in de fout
DigiNotar had de deuren wagenwijd openstaan. Die conclusie dringt zich op bij het bekendworden van de eerste resultaten van het forensisch onderzoek naar de hack bij de certificatieautoriteit. De gevolgen lieten zich vooral in Iran gelden, maar ook Nederlandse organisaties kampen met de gevolgen.

6 september

Advocatuur zegt vertrouwen op in DigiNotar
De Nederlandse Orde van Advocaten heeft het vertrouwen opgezegd in internetbedrijf DigiNotar. Aanleiding is de kraak van overheidswebsites, waarvoor DigiNotar de betrouwbaarheid moest garanderen. Ook de orde maakte gebruik van de diensten van het internetbedrijf.

DigiNotar-gate bezorgt KPN nieuwe klanten
De kraak van DigiNotar heeft het KPN-onderdeel Getronics honderden nieuwe klanten opgeleverd. Dat zei een woordvoerder van het telecomconcern dinsdag.

Kamer wil over DigiNotar debatteren
De Tweede Kamer debatteert binnenkort met de ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid) over de beveiliging van websites van de overheid en de rol van het bedrijf DigiNotar.

7 september

Claim DigiNotarhacker onderzocht
De claim van de hacker die zegt verantwoordelijk te zijn voor de inbraak bij het bedrijf DigiNotar, wordt nader onderzocht. Dat heeft minister Donner van Binnenlandse Zaken gemeld aan de Tweede Kamer.

Alleen Safari en Android accepteren nog DigiNotar-certificaten
Microsoft heeft nu ook in Windows XP en Windows Server 2003 alle certificaten van DigiNotar geblokkeerd. De betreffende update wordt echter niet in Nederland gedistribueerd. Verder accepteren alleen Apples Safari en mobieltjes met Android nu nog de gecompromitteerde certificaten van DigiNotar.

OPTA doet onderzoek naar DigiNotar
Telecomteozichthouder OPTA onderzoekt of het bedrijf DigiNotar juist heeft gehandeld bij de uitgifte van gekwalificeerde certificaten. "Als dat niet zo is, kunnen zij een last onder dwangsom krijgen en in het ergste geval volgt een verbod op de uitgifte van de certificaten", aldus een woordvoerster.

8 september

Microsoft raadt handmatige DigiNotar-update aan
Microsoft heeft speciaal voor Nederland een uitstel voor het automatische update-mechanisme gecreëerd, na een nadrukkelijk verzoek van de overheid. Maar de update is wel noodzakelijk.

Gemeenten vrezen enorme problemen internet
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat gemeenten volgende week enorm in de problemen komen met hun digitale dienstverlening. Dinsdag voert Microsoft een wekelijkse update uit. Zelfs bij de gemeenten die hun veiligheidscertificaten op orde hebben, kan het systeem vastlopen.

9 september

Geen overheidstoezicht op SSL-certificaten
Overheidsinstanties zijn niet belast met het toezicht op de uitgifte van zogenoemde SSL-certificaten door bedrijven zoals DigiNotar. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren.

Advocatuur maanden zoet met oplossen DigiNotar-probleem
Het gaat eerder maanden dan weken duren voordat advocaten weer veilig gebruik kunnen maken van beveiligde websites van de Orde van Advocaten en de digitale rol. Tot die conclusie komt een speciaal crisisteam van de Orde.

12 september

'Kraak DigiNotar goede les cybercentrum'
De kraak van beveiligingscertificaten van DigiNotar, dat de betrouwbaarheid van overheidswebsites moest garanderen, was een goede les voor het nog op te richten Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dat stelde zondag een woordvoerder van ministerie Veiligheid en Justitie.

13 september

Adobe weert Diginotar-certificaten nu ook
De kraak van beveiligingscertificaten van DigiNotar, dat de betrouwbaarheid van overheidswebsites moest garanderen, was een goede les voor het nog op te richten Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dat stelde zondag een woordvoerder van ministerie Veiligheid en Justitie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in