Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft kondigt recordaantal patches aan

Voor de 49 zwakke plekken zijn 16 updates (security bulletins) gemaakt.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Nieuw record

Nooit eerder heeft Microsoft zo’n groot aantal kwetsbaarheden tegelijk aangepakt. Het vorige record, met 34 patches, dateert uit augustus van dit jaar. Toen waren ze verdeeld over 14 updates, door Microsoft security bulletins genoemd.

Van de 16 security bulletins die Microsoft volgende week dinsdag vrijgeeft, krijgen er 4 het etiket ‘kritiek’ opgeplakt. Het merendeel (10) is ‘belangrijk’ en 2 zijn van ‘gematigd’ belang.

Onbekend of Stuxnet-worm is aangepakt

Zoals gebruikelijk geeft Microsoft nauwelijks inhoudelijke details om geen slapende honden wakker te maken voordat de patches beschikbaar zijn. Door deze zwijgzaamheid is niet duidelijk of de patches afrekenen met de nog resterende zwakke plekken die de zogeheten Stuxnet-worm ruim baan geven. In september verspreidde Microsoft wel stoplappen voor een deel van deze lekken. Stuxnet is gericht op industriële systemen van Siemens en gebruikt Windows-pc’s als achterdeur.

Uit de vooraankondiging valt wel op te maken dat 9 van de updates aanvallers de kans geven programmacode op afstand uit te voeren. Uit de verdeling naar platform blijkt dat 12 updates de desktop- en/of serverversies van Windows raken. Ook de jongste, volgens Microsoft best beveiligde versies van Windows zijn niet lekvrij. Windows 7 moet met 9 updates worden opgelapt, net als Windows Server 2008 R2. Het stokoude Windows XP kan met een bulletin minder toe.

Verder zijn 2 security bulletins gewijd aan Word en Excel, onderdelen van Microsoft Office. Een andere update pakt een zwakke plek in SharePoint aan en strekt zich kennelijk ook uit tot Office Web Apps. Dan is er ook nog een update voor versies 6, 7 en 8 van de browser Internet Explorer. Onduidelijk is of ook de nog in de bètafase verkerende versie IE9 op dit punt kwetsbaar is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in