Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric werkt aan ODF-ondersteuning in DOC4all

Centric bouwt ondersteuning in voor het Open Document Format (ODF) in al de overheidsapplicaties van de ICT-dienstenleverancier. Belangrijkste aanleiding is volgens Willem Sloep, verantwoordelijk voor de documentapplicaties van Centric, de verplichting van overheden om open standaarden te gebruiken.
De documentgenerator met ODF-ondersteuning is dit najaar beschikbaar. Volgens Sloep zijn twee gemeenten bezig ODF-ondersteuning in te bouwen in Centric-applicaties, Heerenveen en Groningen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Andere vroegen het bedrijf naar de plannen. “Alle gemeenten moeten straks ODF-documenten aankunnen, ook gemeenten die met Microsoft Office werken. Dat doen we via plug-ins en anders zal Microsoft het moeten inbouwen.”
Centric kreeg het over de ODF-ondersteuning vorig jaar aan de stok met de gemeente Heerenveen. Deze gemeente schakelde in september over naar OpenOffice en de ermee verweven ISO-documentstandaard ODF. De gemeente verweet de ICT-dienstverlener niet mee te werken aan de overstap. Het programmeerde de koppeling vervolgens zelf en maakte die code openbaar. Sloep erkent dat deze twist de ODF-discussie binnen het bedrijf heeft versneld: “Voor één klant gooien we echter niet het hele systeem om.” Of Centric en Heerenveen het weer bijgelegd hebben, weet Sloep niet.
ODF-ondersteuning is straks beschikbaar in versie 4 van DOC4all. Volgens Sloep is dat een documentgenerator die met alle Centric-applicaties wordt meegeleverd. “Die kan ook de formaten RTF, pdf of OOXML aan. Alles wat naar openheid riekt, zullen we ondersteunen.”
Centric stelt in een persbericht dat het de eerste leverancier is die op deze manier ODF ondersteunt. Dat weerspreekt Cees Hamers, bij concurrent Getronics PinkRoccade directeur Productmanagement voor de lokale overheid: “Wij ondersteunen ODF al drie jaar. Mocht er een gemeente zijn die daaraan twijfelt, moeten ze dat laten weten, dan laat ik het ze zien.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in