Overslaan en naar de inhoud gaan

Risico mobiele telefoon nog jaren onduidelijk

Inmiddels zijn zo'n 600 onderzoeken gedaan naar mogelijke gezondheidseffecten van het gebruik van mobiele telefoons. De resultaten spreken elkaar nogal eens tegen. Ook zijn veel onderzoeken zeer matig van opzet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse National Cancer Institute staan, net als de Nederlandse Gezondeidsraad, op het standpunt dat geen sluitend bewijs bestaat dat het toepassen van de technologie risico's met zich meebrengt.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Een definitief antwoord op de vragen, die toch steeds weer opkomen, moet komen van zeer groots opgezet onderzoek genaamd Interphone, dat tien jaar geleden startte. Aan het onderzoek doen dertien landen mee. De betrokken onderzoekers zijn het echter niet eens over de conclusies die getrokken moeten worden. Een rapportage laat daarom op zich wachten.

Ook bij dit onderzoek bestaan aanwijzingen dat er een verband bestaan tussen het ontstaan van hersentumoren en intensief gebruik van een mobiele telefoon over een periode van tien jaar of langer. Sommige wetenschappers menen echter dat het te vroeg is voor conclusies. Ze zijn het wel allemaal eens dat meer onderzoek nodig is.

De studies hebben zich tot nog toe voornamelijk toegespitst op de absorptie van electromagnetische straling door het lichaam. Daar bestaan nu zeer goede modellen voor. Vervolgstudies zouden nu gericht moeten zijn op het effect dat de straling heeft op de chemische reacties in het lichaam en de biologie in het algemeen. De discussie onder de onderzoekers spitst zich toe op de vraag hoe de resultaten van epdemiologsch onderzoek moet interpreteren wanneer er geen logische biologische verklaring te vinden is.

Enkele onderzoekers nemen vandaag deel aan een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over dit onderwerp.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in